Dört Mevsim Şifa Kaynağı Pekmez!

Dört Mevsim Şifa Kaynağı Pekmez!

Dört Mevsim Şifa Kaynağı Pekmez!

Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle, bağcılık yapılabilen çok verimli toprağa ve iklime sahiptir. Pekmez yapımında kullanılan ana malzeme olan üzüm üretiminin, M.Ö 3000 li yıllara kadar dayandığı bilinmektedir. Marmara, Ege , Trakya gibi birçok bölgemizde bağcılık yapılmaktadır. Eski Türklerde bağcılık çok geliştiğinden dolayı, Anadolu’dan birçok kıtaya ve kültüre yayılmıştır. Osmanlı zamanında da en parlak dönemini yaşamıştır. 

Eski Türk uygarlıklarında, henüz şeker üretimi yapılmadığı için, yiyecekleri tatlandırmak amacıyla sadece bal ve pekmez kullanılıyordu. Bu sebepten dolayı pekmez, geçmişten beri besin kültürümüzün en değerli ürünlerindendir. Bu süreçte pekmez,  bozulabilen üzüm ve üzüm şırasını korumak amacıyla da yapılmaktaydı. 

Pekmez en çok üzümden yapılmaktadır. Üzüm pekmezi de , öncelikle beton sıkma bölgelerinde üzümlerin suyu çıkarılarak, uzun süre kazanlarda kaynatılıp dinlenmeye bırakılır. Güneş görecek şekilde üstü örtülerek birkaç gün bekletilip, gerekli olgunluğa ulaştığında tüketime hazır hale gelir.

 Pekmez, ülkemizde en çok tüketilen besinlerdendir. Tamamen doğal yollardan üretilmesi ve katkısız olması sebebiyle sofralardan eksik edilmeyen bu mucizevi gıda, birçok hastalığa da şifa olmaktadır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve bağışıklığın düşmesiyle birlikte insanlar, şifayı pekmez tüketiminde bulmuştur. Günde bir kaşık sade olarak ya da çok tatlı gelir ise tahin ile karıştırılarak tüketilen pekmez, vücuda direnç kazandırarak hastalıklara karşı korur.

Pekmez Çeşitleri

Pekmez, ülkemizin bağ sahibi bütün bölgelerinde üretilebilmektedir. En kaliteli pekmez üretimi; Balıkesir, Kırşehir, Tokat ve Gaziantep'de dir. Bazı pekmezler üretildikleri bölgenin ismini almaktadır. 

Ülkemizde pekmez, özellikle bağ bozumu zamanı olan eylül, ekim aylarında üretilmeye başlanmaktadır. Suları sıkılan birçok meyvenin kaynatılmasıyla elde edilen bu şifa kaynağı ürün; pestil, cevizli sucuk gibi birçok tatlı çeşidini tatlandırmada kullanılır.

Birçok pekmez çeşidi bulunmaktadır. En çok pekmezi yapılan meyve üzümdür. Üzüm dışında dut, harnup(keçiboynuzu), andız ve pancardan da pekmez yapılabilir. Özellikle keçiboynuzu pekmezi en faydalı pekmez türlerindendir. Akdeniz ve Ege bölgesinde üretilen bu pekmez, nefes darlığı, tansiyon, kalp çarpıntısı gibi hastalıklara şifa niyetindedir. Bunun dışında sperm sayısına da önemli ölçüde katkı sağlayan keçiboynuzu pekmezi, doğal ve katkısız tüketilmesi şartı ile vücuda birçok fayda sağlar. Glikoz kaynaklı pekmezler tercih edilmemelidir. Oldukça büyük zararları vardır.

İlginizi Çekebilir: Pekmez Çeşitleri


Pekmez Faydaları

Şifa deposu pekmez, içerisinde bulunduğumuz kış mevsimi ve pandemi sürecinde, sığınacağımız en iyi limanlardandır. Neredeyse bütün hastalıkların ana çıkış noktası olan vücut bağışıklığının düşmesini önlemek amaçlı, yetişkinlerde günde 1-2 yemek kaşığı, çocuklarda da günde 1-2 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle sabah aç karnına tüketilmesi ile birlikte, gün boyu vücuda direnç kazandırarak, birçok hastalığa karşı koruma sağlar. 

Üzüm, keçiboynuzu, andız ve pancar gibi çeşitleri olan pekmez, her bir türüne göre ayrı bir faydası bulunmaktadır. Vücutta adeta ilaç etkisi gösteren bu şifa kaynağı, katkısız ve doğal yollardan üretildiği için, içerisinde de sadece meyveden gelen şeker bulunmasından dolayı, diyabet hastaları tarafından da dikkatli bir şekilde tüketilebilir. Pekmez türlerinin faydalarını sayacak olursak;

Üzüm pekmezi; karaciğeri temizler, kemikleri güçlendirir, damar sertliğine iyi gelir, kansere karşı savaşır ve iştah açıcı özelliktedir.

Keçiboynuzu pekmezi; antibiyotik özelliktedir, sindirim sistemini düzenler, kilo almaya yardımcıdır, enerji sağlar,  kansızlığa iyi gelir.

Andız pekmezi; egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelir, saç dökülmesini önler, romatizmaya iyi gelir ve iyi bir balgam sökücüdür.

Son olarak pancar pekmezi; demir kaynağıdır, tansiyonu düşürür ve kansızlığa iyi gelir.

Pekmezin İçinde Bulunan Vitaminler

Şeker yerine alternatif olarak kullanabilen en doğal ürünlerden biri olan pekmez, içerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. B1,B2,B3 ve D vitaminiyle birlikte sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir zengini olan bu antioksidan tüketildiğinde, içerisinde bulunan glikoz ve fruktoz sayesinde, sindirime gerek kalmadan direkt kana karışarak hızlı bir şekilde vücuda etki eder. 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda dört mevsim şifa kaynağı pekmez, pekmez çeşitleri, pekmez faydaları ve pekmezin içinde bulunan vitaminler gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.



 
Etiketler: pekmez, pekmez faydaları, pekmez çeşitleri
Şubat 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR