Tuzsuz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Tuzsuz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Tuzsuz Peynir Çeşitleri

Sütün tesadüfen ekşitilmesi ile ortaya çıkan peynir, yüzyıllardır sofalarımızda yer almış ve yer almaya devam etmektedir. Özellikle ülkemizin kahvaltı kültüründe peynir, zeytinin ve tereyağının yanı sıra kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarındadır. Peynirin ülkemizde bu kadar sık tüketilen bir süt ürünü olması peynir çeşitliliğini de etkilemiştir. Türkiye ‘de, dünyada da bilinirliği oldukça fazla olan 200 farklı peynir çeşidi bulunmaktadır. Dünyada ise başta Fransa olmak üzere İsveç. Polonya ve Almanya’da da dünyaca ünlü peynir çeşitleri bulunmaktadır.


Peynirin bu kadar sık tercih edilmesinde peynirin içeriğinde yer alan bol miktarda ki kalsiyum, protein, vitamin ve minerallerinde etkisi oldukça fazladır. Süt ürünlerinden biri olan peynirin insan sağlığına bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyle sıralayabiliriz;

  • İçerisinde bulunan yüksek miktarda ki kalsiyum sayesinde kemik sağlığını korumak için gerek çocukların gelişim çağında gerekse kemik hastalıklarının görülmeye başladığı yaşlılık döneminde mutlaka tüketilmesi gereken ürünlerden biridir. 
  • Sindirim sisteminde ki bağırsak florasını korumaya yardımcı olur. Böylece bağırsaklarda yaşanacak sindirim sistemi ile ilgili problemleri önlemeye yardımcı olur. 
  • İçerisinde bulunan vitamin çeşitleri ve mineraller sayesinde zeka gelişimine destek sağlar. Ayrıca hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

Düzenli peynir tüketiminin bağışıklık sistemi, sindirim sistemi üzerinde daha birçok faydası olduğu bilinmekte. Peynirin faydalarından yararlanmak isteyen ama bazı özel durumlarından dolayı peyniri tüketemeyenler için tuzsuz, az tuzlu, az yağlı ya da laktoz intoleransı bulunanlar için laktozsuz peynir çeşitleri bile bulunmaktadır. 

Bu yazımızda özellikle tuz tüketmeleri yasak ya da kısıtlı olanlar için üretilmiş tuzsuz peynir çeşitleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. 

Tuzsuz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

 

Peynir her ne kadar özellikle kalsiyum ve protein açısından oldukça zengin bir besin olsa da tuzlu ve yağlı içeriği ile tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları olanlar ya da bebekler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. Bu tarz hastalıkları olan kişilerin ve bebeklerin kullanımı için ya da tuz tüketmeden sağlıklı beslenmek, formunu korumak isteyenler için tuzsuz peynirler üretilmiştir. Tuzsuz olarak bulabileceğiniz peynir çeşitlerinden bazıları ise şunlardır;

 Sağlıklı beslenmenin her geçen gün daha da önemli hale gelmesiyle çoğu peynir çeşidinin de tuzsuz üretimi gerçekleştirilmektedir

Tuzsuz Peynir Besin Değerleri Nelerdir?

 

Tuzsuz peynir besin değerini, en çok tercih edilen tuzsuz peynirlerden biri olan lor peynir üzerinden değerlendirecek olursak; 100 gram tuzsuz lor peyniri içerisinde; 121 mg kalsiyum, 151 mg potasyum, 13.7 g protein, 1.0 mg c vitamini ve 14.0 IU A vitamini bulunmaktadır. 

Tuzsuz peynirlerden sıkça tüketilenler arasında yer alan, bir diğer peynir çeşidi 100 gram tuzsuz dil peyniri içerisinde ise; 600 mg kalsiyum, 150 mg potasyum, 17.2 gr protein ve 297 IU A vitamini bulunmaktadır. 

 

Tuzsuz Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

 

Uzmanlar bir süt ürünü olan peynirin saklanması konusunda bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Peynirin küflenebilen, koku yapabilen ve bozulabilen bir ürün olmasından dolayı evlerde doğru bir şekilde ve hijyenik koşullarda saklanması gerektiğinin altını çiziyorlar. Hangi peynir çeşidi olursa olsun, tuzsuz peynirler dâhil bütün peynir çeşitleri mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Günümüzde artık birçok buzdolabında kahvaltılık besinleri saklamak için özel olarak kahvaltılık kısmı bulunmaktadır. Peynirlerinizi bu kısımda rahatlıkla saklayabilirsiniz. 

Uygun Fiyatlı Tuzsuz Peynir Çeşitleri Nelerdir? 

 

En çok tercih edilen ve bu yüzden de tuzsuz olarak en çok üretilen peynirlerin başında lor peynir ve dil peyniri gelmektedir. Eğer uygun fiyatlı tuzsuz peynir çeşidi arayışındaysanız sitemizde bulunan şu peynir çeşitlerine göz atabilirsiniz;

 

Tuzsuz peynirlerden biri olan dil peyniri kolay eriyen yapısı sayesinde mutfakta birçok alanda kullanılabilmektedir. Ayrıca fesleğen ve zeytinyağı tadıma olan uyumu sayesinde mozarellanın kullanılabildiği bütün yemeklerde kullanılabilmektedir. 

En çok tüketilen tuzsuz ve yağsız peynirlerden biri olan lor peyniri, bu tat özelliği sayesinde bütün tatlı veya tuzlu tatlar ile uyum sağlayabilmektedir. Bu yüzden peynir kullanmak istediğiniz her alanda rahatça kullanabilirsiniz. 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla tuzsuz peynir çeşitleri nelerdir, tuzsuz peynir besin değerleri nelerdir, tuzsuz peynir nasıl saklanmalıdır ve uygun fiyatlı tuzsuz peynir çeşitleri nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.







 
Etiketler: tuzsuz peynir, tuzsuz peynir çeşitleri, tuzsuz peynir nedir, dil peyniri, tel peynir, lor peyniri
Haziran 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR