En iyi Lezzete Sahip 8 Et ve Et Ürünü Çeşidi

En iyi Lezzete Sahip 8 Et ve Et Ürünü Çeşidi

En iyi Lezzete Sahip 8 Et ve Et Ürünü Çeşidi

 

 

Et, tüm dünyada sofraların tartışmasız en önemli yemek grubudur. Birbirinden farklı çeşitleriyle özel günlerde, misafirler geldiğinde ya da kişisel olarak istediğiniz tarzda ve tatta tüketmeniz mümkündür. Tabiki et denilince ilk olarak akla kırmızı et gelmektedir. Bizde bu konu hakkında konuşmak istiyoruz. Her çeşitinde ayrı bir lezzet ve şöhret bulunan kırmızı etler, Türk mutfağında da en önde yer almaktadır. 

 

Kırmızı et ürünü çeşitleri ile istediğiniz yemeği yapmanız ve farklı tatlara ulaşmanız mümkündür. Ayrıca etler protein ve B12 vitamini yönünden oldukça zengin olmasıyla, yalnız lezzeti ile değil besin değerleri ile de adından söz ettirir. Fakat fazla tüketmek zararlı olacağından, belirli oranda ve zaman aralıklı şekilde tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Peki en iyi lezzete sahip et çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye ne dersiniz? Bu içeriğimizde sizlere, afiyetle tüketebileceğiniz bonfile, pirzola, antrikot, biftek, kavurma, kuru et ve sucuk ürünlerini anlattık. Keyifli okumalar dileriz.

 

 

Bonfile

Leziz et ürünlerinde başı çeken ilk ürünümüz Bonfile, dana ve sığır türü hayvanlardan elde edilir. Büyükbaş olan bu hayvanlarda iki adet bulunan bu sırt eti zaman içinde tadıyla herkesi büyülemiştir. Aynı zamanda etin en leziz ve besleyici yeri olarak da bilinmektedir. Ete düşkünlüğü olan insanlar özellikle bonfileyi vazgeçilmez olarak tabir ederler. Az pişmiş şeklinde tüketimi lezzetini doruklarda yaşamanızı sağlamaktadır. Bonfile eti hayvanlarda genelde 1-2 kilo arasında bulunur. Tadına en güzel şekilde erişmenin bir diğer kriteri taze olmasında yatar. Kapalı ürünlerde özellikle bu et ile yağ ve sinir karışımı bulunduğundan tercih ederken bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bir diğer özelliği de kemiksiz olmasıdır.

 

Bonfileyi fesleğen ile birlikte tüketmek en popüler seçenek olsa da sulu yemekler ile birlikte de ortaya harika lezzetler çıkarabilirsiniz. Etin kralı olarak nitelendirilen bonfileyi ızgarada pişirerek afiyetle tüketebilirsiniz. Yağ ve sinirlerinden ayrılan bonfile etini az pişirerek hem tadını hem de sağlık açısından faydalarını en üst düzeyde tutabilirsiniz. Ayrıca bonfile etini hazırlarken ince ince doğramanızda fayda vardır. Bunlarla birlikte tavada ve fırında da pişermeniz mümkündür. Yağ oranı oldukça düşük olan bu et özellikle C ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Tüm bunlar bonfile etini en pahalı et yapmaktadır.

 

 

Pirzola

En lezzetli et ürünlerinden bir diğeri de pirzoladır. Oldukça yağlı ve lezzetli olmasıyla en çok tercih edilen et ürünlerinden biridir. Dana, koyun, kuzu ve tavuk pirzola olarak çeşitlendirilir. Başta protein olmak üzere vitamin ve mineraller açısından zengindir. Doyurucu olmasıyla bilinen pirzolayı ızgarada, tavada ve fırında dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Bu et çeşidi genellikle hayvanın kaburga ve sırt bölgesinden elde edilmektedir. Bu işlem kaburga ve sırttan etlerin sıyrılması ile yapılır. 

 

En çok tercih edilen çeşidi kaburgadan çıkarılan kuzu pirzoladır. Bununla birlikte dana pirzola sırttan, koyun pirzola da kol bölümünden elde edilir. Dananın sırt bölümü özellikle yağlı ve yumuşak olması nedeniyle bu bölgedeki etin lezzeti de kendine has olmaktadır. Beyaz et severler ise tavuk pirzola tercih edebilirler. Pişirme işlemine gelirsek az, orta ve çok pişmiş seçeneklerini damak tadınıza göre tercih etmek tamamen size kalmıştır. Pirzola etinin dinlendirilmesi önemlidir. Bunu zeytinyağı ile en iyi şekilde yapabilmeniz mümkündür. Buzdolabından yaklaşık 24 saat bekletilen et hemen çıkarıldığı gibi pişirmemelidir. Bunun dışında kendi suyunda pişmesi ve pişerken tuz ilave etmek yumuşaklığını korumasını sağlayacaktır.

 

 

Antrikot

En güzel et olarak nitelendirilen antrikot lezzetiyle adından çok söz ettirmektedir. Dananın göğüsündeki omurların üstünden boyuna kadar uzanan bölümü kapsar. Bu kaburga bölgesinden elde edilen antrikotun özel bir yağ yapısına sahip olmasıyla tadı ve yumuşaklığı diğer hiçbir ete benzememektedir. Orta seviyede pişirilmesi önerilir. Aslında pirzolanın kuzu halinin karşılığı olarak antrikot gösterilmektedir. Pişirilmesinde esas nokta bu nazik eti sulu bir şekilde kurutmadan yapmaktadır. Izgarada orta ısıda güzelce pişirilebilir. Çelik tava kullanarak iki tarafı da 15 dakika pişirerek de lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Tüm bu işlemler yapılırken çatal ve bıçak gibi ete sürmemeye, batırmamaya özen göstermelisiniz. Suyu çıktığı anda lezzetini kaybetmesi söz konusu olacaktır. 

 

Antrikot ayrıca ihtiyacınız olan protein değerini de karşılamaktadır. Bu proteinler kas ve kemik sağlığınız için oldukça önem arz etmektedir. Kırmızı et ürünlerinin bir diğer önemli unsuru kan yapıcı özelliğe sahip olmalarıdır. Antrikot da bu bağlamda demir oranı oldukça yüksek olan bir üründür. Bunlarla beraber içerdiği vitamin ve mineraller ile halsizlik ve yorgunluk problemlerinizi çözüme kavuşturmaktadır. Yapılan araştırmalar et ürünü tüketmenin zihin sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yaptığı doğrulanmaktadır. 

 

 

Biftek

Biftek kelimesi köken olarak fransızcadan gelmektedir. Dana etinin dilim halinde kesilmesi ile elde edilir. Bu et ürünü kızartma şeklinde tüketime daha uygundur. ABD ve Avrupa’da bitfek tüketimi daha yüksek olsa da Türkiye’de de severek tüketilmektedir. Aslında daha önce söz ettiğimiz bonfile ve antrikot etlerinin dilim halinde kesilerek kızartmaya hazır olması işlemine denmektedir. Bu kısımlar dana etinin yumuşak tarafları olduğu için lezzeti bir başka olmaktadır. Bifteğin kesim işleminde ise etin lifinin dik bir şekilde kesilmesi en önemli unsurdur. Genellikle yanında püre ve kızartılmış patatesle servis edilip severek tüketilir. Saklama koşulları açısından da taze eti keserek poşetlerde hava kalmayacak şekilde buzdolabına yerleştirmeniz, en iyi şekilde muhafaza etmenizi sağlayacaktır.

 

ABD’deki steakhouse restorantların ünlenmesine neden olan etken biftek ürünüdür. Bu yerlerde etler, en az 2-3 cm kalınlığında olacak şekilde kesilir. Avrupa ve Türkiye’de aynı işlem 1 cm ve ya daha azı şeklinde kesilerek uygulanır. Ayrıca etin pişirilmeden önce kesinlikle dövülmemesi önerilmektedir. Biftek ürünü için bir çok sosta piyasada yer almaktadır. Özellikle Fransız mutfağı bu soslar üzerinde oldukça başarılı ürünler ortaya koymuştur. İnternette bulabileceğiniz bir sürü tarif ile sizde farklı tatlarda biftek hazırlayabilirsiniz. Biftek faydaları itibariyle de oldukça önemlidir. Kasları güçlendirmesi ve hasarlı dokuları yenilemesi ile daha çok ön plana çıkar. İçerisindeki B12 vitamini ile özellikle sinir sistemi ve hafıza üzerinde olumlu etkilerde bulunur. 

 

 

Kavurma

Listemizdeki bir diğer leziz et ürünü bu sefer tamamen kendi çoğrafyamıza ait olan olan Kavurma’dır. Türk mutfağındaki bir et saklama yöntemi olarak bilinmektedir. Eskiden beri saklamak istenen kırmızı etleri bu yöntem ile muhafaza etmekteyiz. Hazırlanış açısından ilk olarak etler kuşbaşı şeklinde doğranır. Bu etler suda kaynatılıp haşlanır ve ardından suyu süzülür. Farklı bir tencere kullanarak etlerin yağı kızdırılır. Daha sonra haşlanan etler ve tuz bu yağa eklenerek pişirilir. 10-15 dakika içinde hazır olduktan sonra tüketilebilir. Saklamak için soğuması beklenir ve paketlenerek buzdolabına koyulur. Kavurmayı sade tüketelebileceğiniz gibi sulu yemeklerde de kullanımı da popülerdir. Ayrıca Türk mutfağına ait olan bir diğer ürün olan pidenin içerisinde kullanılmaktadır. Kurban Bayram’ları ile özdeşleşen kavurma, bayramda kurbanın kesilmesinin ardından taze etin ağır ağır pişirilmesi ile yapılır. Türkiye’deki bazı yörelere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Buna Rize ve Bingöl Çobantaşı kavurmaları örnek gösterilebilir.

 

Sakladığınız kavurmaları kışın afiyetle tüketmenin yanında size pek çok fayda sağladığını da bilmelisiniz. Kırmızı etlerin geneli gibi kavurma da protein ve demir deposudur. Bunlar sayesinde kasların güçlenmesi ve kan yapıcı özellikleri ortaya çıkar. Yalnız içerdiği yüksek yağ ve kolestrol ile tüketilirken fazlaya kaçılmaması tavsiye edilmektedir.

 

 

Kuru Et

Sıradaki leziz et ürünü Balkanlarda ortaya çıkmış olan ve ülkemizde pek bilinmeyen bir yöntem olan kuru ettir. Tüm dünyaya yayılan ve severek tüketilen kuru et ürünü asıl olarak Balkan mutfağına aittir. Boşnak eti, füme et, isli et gibi isimlerle de anılan bu ürün kendine has bir lezzete sahiptir. Hazırlanmasında geleneksel bir yöntem kullanılır. Buna göre etin öncelikle yağından ve sinirlerinden ayrılması gerekir. Eğer taze bir et ise soğuk bir alanda 1-2 gün dinlendirilmeye bırakılması önemlidir. Dinlendirilme işleminden sonra etin en az 21 gün boyunca tuzlu ve sarımsaklı bir suda bekletilmesi gerekmektedir. Bunun ardından kurutma işlemi başlar ve özel bir kurutma odasında kancalara takılarak bir gün bekletilir. Bu odada ateş sürekli harlı bir şekilde yanar ve ardından 15 gün de bu ısıda kuruması beklenir. Tüm bu uzun ve zahmetli işlemler nedeniyle zaman içinde yapan kişi sayısı önemli sayıda azalmıştır. Bunun dışında günümüzde fırınlarda daha hızlı ve kolay şekilde üretimi yapılabilmektedir.

 

Kuru eti yalnız başına tüketebileceğiniz gibi genelde yemeklerde ve mezelerde yer alır. Daha çok atıştırmalık olarak popüler olmuştur. Uzun bir süre saklama imkanı sağladığından proteine ihtiyacınız olan her an çıkarıp kolayca tüketmeniz mümkündür. Tam bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çinko, demir, fosfat ve B12 vitaminleri açısından zengindir. Eğer bu ürünü hala tatmadıysanız mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

 

 

Sucuk

En leziz et ürünleri listemizin sonunda kahvaltıların vazgeçilmesi olan sucuk yer almaktadır. Peki sucuk nedir ve nasıl üretilir? Sucuk, kurutulmuş bağırsakların içine kırmızı etin kıyma halinin doldurulması işlemi ile elde edilen bir fermante üründür. Kıyma etinin çeşitli baharatlarla ve sarımsakla harmanlanması da buradaki o eşşiz lezzetin kaynağını oluşturmaktadır. Yine eski zamanlarda ihtiyaçlar doğrultusunda saklama yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Orta Asya, Balkanlar ve Türkiye’de çokca tüketilmektedir. Sucuk konusunda en önemli detay aslından kıyma etinin çekildiği dananın kalitesi ve temizliğinde yatmaktadır. 1/3 oranında yağ bulundurulmasıyla da kıvamı en doğru şekilde yakalanmış olacaktır.

 

Yapımında bağırsağa sarılıp kurutulan sucuğun, dokusunun sert, renginin de kahverengine dönük kırmızı olması kalitesini göstermektedir. Pişirince ise yağın ağıza gelmemesi ve tavada hemen dağılmaması amaçlanmaktadır. Özellikle dokunulunca hemen dağılan bir sucuk içerisine gıda maddeleri eklenmiş olmasının göstergesi olarak bilinir. Ayrıca yapımında kesinlikle sakatat kullanılmaz yalnızca uygun fiyatlı olması için koyun gibi havyan kıymalarının karıştırılması söz konusudur. İçerisinde özellikle yer alan baharatlardan kimyon, susak ve kırmızı biber tadını yansıtmaktadır. Bunlarla beraber sarımsak, tuz ve yağ da sucuğun önemli besin öğeleridir. 

 

Sucuğu genelde kahvaltılarda sucuklu yumurta şeklinde tüketiriz. Bunun dışında kuru fasulye, türlü hamur işleri ve pidenin içerisinde kullanılması meşhurdur. Türkiye’de sucuk yörelerine göre farklı tatlara sahip olabilmektedir. Afyon ve Kayseri sucukları bu yönden birbirleriyle sürekli karşılaştırılma içine girilen türlerdir. Ayrıca kangal, baton, parmak ve varyanta sucuk gibi çeşitleri piyasada yer almaktadır. Fermante bir gıda olmasıyla da etin faydalarının yanı sıra sindirim sistemi üzerinde rol oynayan doğal prepiyotiklerin vucütta artmasını sağlar.


 
Etiketler: et, et ürünleri, şarküteri, et faydaları, sucuk, kavurma, kırmızı et, bonfile, pirzola, anritkot, biftek
Nisan 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR