Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Keçiboynuzu ile Yapılabilecek Tarifler

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Keçiboynuzu ile Yapılabilecek Tarifler

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Keçiboynuzu ile Yapılabilecek Tarifler

 

Akdeniz ikliminin kendine özgü havasına ait bitkilerden biri olan keçiboynuzu ağacında bulunan ve ağacı ile aynı alan meyvelerden biridir keçiboynuzu. İsminden de anlaşılacağı üzere keçiboynuzlarını andıran şeklinden dolayı keçiboynuzu adını almıştır, bazı bölgelerde harnup olarak da bilinmektedir. Çok uzun yıllardır şifa kaynağı olarak bilinen ve kullanılan keçi boynuzdan insanlar farklı tarifler deneyerek farklı şekillerde keçiboynuzunun faydalarından yararlanmaya çalışmışlardır. Keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu unu ve keçiboynuzu özü bunlardan birkaçıdır.
 

Bu yazımızda keçiboynuzundan elde edilen ürünlerden biri olan keçiboynuzu özünün; insan sağlığına etkileri, faydaları, kullanım türleri, saklanma koşulları ve keçiboynuzu özü ile yapabileceğiniz tarifler hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. 

 

Keçiboynuzu Ürünleri İçin Tıklayın!

 

 

Keçiboynuzu Özünün İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
 

İnsan sağlığına olan faydalarından dolayı aslında her mutfakta bulunması gereken meyvelerden biri olan keçiboynuzundan elde edilen keçiboynuzu özününde insan sağlığı için bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Keçiboynuzu özünün bilinen en büyük faydalarından biri içerisinde bulunan kalsiyum oranıdır. Keçiboynuzu özü içerisinde süte oranlar %300 daha fazla kalsiyum bulunmaktadır. Bu yüzden gelişim çağında ki çocuklar, hamile veya emziren anneler ya da kemik sağlığı ile ilgili sorun yaşayan yaşlılar için oldukça önemli bir kalsiyum deposudur.
  • Nefes darlığı, alerjik astım, bronşit ve astım gibi nefes darlığına neden olan hastalıklarda keçiboynuzu özü kullanımı, bronşları açar, göğsü yumuşatır ve ağrıları azaltmada yardımcı olur.
  • Afrodizyak etkisi olduğu bilinen keçiboynuzu özü, cinsel gücü artırır ve sperm sayısının çoğalmasında oldukça etkilidir. 
  • Keçiboynuzu özü içerisinde bol miktarda yer alan potasyum, fosfor ve kalsiyum içeriği ile beyin üzerinde ki olumlu etkileri ile zekayı açar ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
  • A, E, B vitaminleri, kalsiyum, çinko, fosfor ve potasyum içeren keçiboynuzu özü bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korunmayı sağlamaktadır. 
 

Bunlar keçiboynuzu özünün insan sağlığına faydalarından sadece birkaçı. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besin ürünü olan keçiboynuzu özünün insan sağlığı üzerinde daha birçok olumlu faydası olduğu biliniyor. 


 

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? 

 

Bilinenin aksine keçiboynuzu pekmezi gibi soğuk sıkım yöntemiyle üretilmeyen keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezine oranla içerisinde daha fazla mineral ve vitamin barındırmaktadır. Keçiboynuzu meyvesi ile üretilenler arasında en sağlıklılarından biri olan keçiboynuzu özünün ise birçok faydası bulunuyor. İşte bu faydalardan bazıları;

 

  • Keçiboynuzu özü içerisinde bulunan vitaminler sayesinde düzenli tüketildiği takdirde kan depolarının dolmasını sağlar. Kansızlığa karşı oldukça etkilidir, bu yüzden anemi hastaları için keçiboynuzu özü tüketimi sıkça tavsiye edilmektedir. 
  • Neredeyse sütün 3 katı kalsiyum barındıran keçiboynuzu özü, diş ve dişetleri sağlığı içinde oldukça önemli. Diş ve dişetlerini güçlendirerek, korunmasına yardımcı olur. 
  • Yoğun lif içeren bir besin ürünü olduğu için bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayarak, bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Doğal bir balgam söktürücüdür. Özellikle sigara içenlerde oluşan balgamı temizlemek için kullanılabilir. 
  • Yapısında bulunan enzimler sayesinde karaciğeri yeniler. Ayrıca vücutta bulunan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasında da oldukça etkilidir. 
 

Uzun yıllardır şifa kaynağı olarak tüketilen keçiboynuzu özünün faydaları hala keşfedilmeye devam etmektedir. 

 

 

Keçiboynuzu Özünün Doğru Kullanım Türleri Nelerdir?

 

Keçiboynuzu özünün kullanımı ile ilgili araştırma yaptığınızda yemekten önce mi, sonra mı, sabah aç karnına mı yoksa gece yatmadan önce mi gibi tüketilmeli gibi birçok soru karşılaşmış olabilirsiniz. Uzmanlar olması gereken keçiboynuzu özü tüketiminin; yetişkinler için her sabah aç karnına 2-3 yemek kaçığı, çocuklar için ise aynı şekilde aç karnına 1-2 yemek kaşığı olması gerektiğini söylüyorlar. 


Oldukça besleyici ve sağlıklı bir besin olan keçiboynuzu özünü bebeğiniz için kullanmak istiyorsanız ise tok karnına 1 çay kaşığı keçiboynuzu özü yeterli. 

 

Keçiboynuzu Özü Hangi Koşullarda Saklanmalıdır?
 

Doğal yöntemlerle elde edilen, doğal bir besin olan keçiboynuzu özünü güneş görmeyen, serin alanlarda saklanmalıdır.  Buzdolabına koyduğunuz takdirde katılaşabilir. 



 

Keçiboynuzu İle Yapılabilecek Tarifler

 

Keçiboynuzu özünü kaşık kaşık yemekten sıkılanlar için birçok keçiboynuzu özü ile hazırlanmış tarif bulunuyor. Bu tariflerin başında ise gerek çocuklar gerekse yetişkinler tarafından oldukça sevilen kurabiyeler geliyor. Bunun için sevdiğiniz malzemeler ile hazırladığınız kurabiye hamurunun içine 2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü eklemeniz yeterli. Keçiboynuzu özü ile hazırlanan kurabiyeler özellikle çocuklarına sağlıklı atıştırmalık hazırlamak isteyen annelerin en çok tercih ettikleri arasında.
 

Ayrıca keçiboynuzu özünü yaz günlerinde sulandırarak soğuk bir içecek olarak ya da kışın soğuk günlerinde sütünüze ekleyerek sıcak bir içecek olarak keyifle tüketebilirsiniz. 

  


 
Etiketler: keçiboynuzu, keçiboynuzu özü, keçiboynuzu özü faydaları
Mayıs 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR