Beyaz Peynir Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

 

Her kültürün kendine özgü farklı kahvaltı yapma alışkanlıkları olduğu gibi kahvaltı denilince aklımıza gelen sofraların baş tacı olan peynirin de yapılış şekline ve üretildiği yöreye göre bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı peynirler inek, bazı peynirler keçi, bazı peynirler ise koyun ve manda gibi hayvanların sütü ile yapılmaktadır. Bazı peynirler tuza yatırılıp uzun süre bekletilir iken bazı peynir çeşitleri için bu süre farklılık göstermektedir. 

Türkiye ve çevresindeki komşu ülkelerde sıklıkla kahvaltılarda tüketilen ve börek, pide, makarna ve diğer hamur işleri için malzeme olarak kullanılan beyaz peynir en çok tüketilen peynirler arasındadır.

Beyaz peynir; diğer peynirler gibi inek, manda, keçi ve koyun gibi hayvanların sütlerinden elde edilebilir. Süt mayalanarak pıhtılaştırılır, süzülür ve preslenerek özel işlemlerden geçer. Sütün taze olması ve başka kimyasallar kullanılmaması peynirin kalitesi ve sağlık açısından çok önemlidir. Sütün peynir haline getirilmesi için gerekli olan 63-65 °C’de 30 dakika veya 72-75 °C’de 15-20 saniye pastörize edilmiş olmasıdır. Pastörize edilmeyen sütler, brusella ve tüberküloz gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu durumda pastörize edilmemiş çiğ sütten yapılacak olan peynirlerin yapıldığı gibi tüketilmesi ve asla bekletilmemesi gerekir.  Pastörize edilen süt maya ile pıhtılaştırılır. Pıhtı kendi haline bırakılarak suyunun süzülmesi sağlanır ve daha iyi süzülmesi için preslenir. Ardından peynirin tadını belirleyecek tuzlama işlemi gerçekleştirilir. Peynir 2 saat ile 12 saat arasında salamura edilir ve istenilen boyutlarda paketlenerek satışa sunulur.

Beyaz peynirlerin tuz oranına, üretildiği sütün özelliklerine göre çeşitleri vardır. Beyaz peynirin tüketimi oldukça yaygındır ve hemen hemen her yörede beyaz peynir üretimi yapılmaktadır. Sadece kahvaltılarda değil yapacağınız diğer yemeklerde de malzeme olarak beyaz peyniri kullanabilirsiniz.

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

 

İmal edildiği sütün türüne ve yapılış şekline göre birçok çeşitte beyaz peynir bulunmaktadır. Tam yağlı, yarım yağlı veya az yağlı beyaz peynir bulabileceğiniz gibi yöresel olarak farklı çeşitlerde de beyaz peynirler bulabilirsiniz. İster kahvaltınızda kalıp olarak, ister ekmeğiniz üzerine sürebileceğiniz isterseniz de poğaça, börek gibi hamur işlerinizin içine koyabileceğiniz türden beyaz peynir çeşitleri bulmanız mümkündür. Beyaz peyniri her yörede kolayca bulabilirsiniz.

Lor ve çökelek peyniri, mihaliç peyniri, küp peyniri, civil peyniri, sıkma peynir,örgü peynir, çeçil peynir, köy peyniri, otlu beyaz peynir ve benzeri gibi ürünler beyaz peynir çeşitleri arasındadır.

Beyaz Peynir Çeşitleri İçin Tıklayınız!

Beyaz Peynir Çeşitlerinin Faydaları Nelerdir?

 

Beyaz peynir inek, keçi,koyun ve manda gibi hayvanların sütlerinden üretilmektedir. Bu sebeple sütte bulunan kalsiyum, protein, mineraller bakımından oldukça zengin bir besindir. A, B2 ve B12 vitaminleri, fosfor, çinko içerir. Kalp ve damar hastalıkları olanlar, şeker hastaları ve çeşitli rahatsızlıkları bulunanlar doktor kontrolünde istedikleri oranda beyaz peynir çeşitlerinden tüketebilirler. Beyaz peynir kemik gelişimini destekler, metabolizmayı ve tansiyonu dengeler. Ayrıca perhiz yapanlar için tuzsuz beyaz peynir çeşitleri idealdir ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

Beyaz Peynir Besin Değeri Nedir?

 

Beyaz Peynirin normal kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki bir miktarında 93 kalori bulunur. Bu da kibrit kutusu boyutuna gelen karşılığı olmaktadır. Ancak beyaz peynirinizi az yağlı tercih ederseniz bir kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı beyaz peynir 23 kcal. ve bir yarım dilim ince kesilmiş az yağlı beyaz peynir 12.5 kcal. değerindedir.

 

Beyaz Peynir Buzlukta Saklanır Mı? Nasıl Saklanmalıdır?

 

Beyaz peynir imalatı esnasında 6-8 °C lık soğuk hava depolarında depolanmaktadır. Bu sıcaklık düştüğünde peynir erime yapacaktır. Satın aldığımız beyaz peynirleri ambalajı ile saklamalı ve ambalajını açtıktan sonra ise ağzı hava almayacak şekilde saklama kaplarında saklamalıyız. Peynirleri dilimlerine ayırarak saklamak dış ortam ile temasını engelleyeceği için lezzet ve aromasını kaybetmemesine olanak tanıyacaktır. Satın alınan peynirlerin derin dondurucularda saklanmaması gerekmektedir. Normal buzdolabı ya da oda sıcaklığında saklamak en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca beyaz peynirin su ile temas etmesinden kaçınmalısınız. Su ile temas etmesi peynirin lezzetini ve kıvamını bozacaktır. Antep, Urfa ve Hellim peynirleri kızartma peynir oldukları için suda bekletilebilirler. Beyaz peynirinizi cam,seramik veya metal bir kapta saklamanızı eğer temin edemiyorsanız streç filme sarmanızı öneririz.


 
Etiketler: beyaz peynir, peynir, inek peyniri, keçi peyniri, süzülmüş beyaz peynir, inek beyaz peynir, keçi beyaz peynir
Mart 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR