Bozanın Sağlığa Etkileri Nelerdir? Bozanın Bilinmeyen Faydaları

Bozanın Sağlığa Etkileri Nelerdir? Bozanın Bilinmeyen Faydaları

Bozanın Sağlığa Etkileri Nelerdir? Bozanın Bilinmeyen Faydaları


Boza, geçmişte özellikle kışa denk gelen ramazan aylarında sıcak ve tok tutan bir içecek olarak sahur saatlerinde satılan boza zamanla sadece ramazan aylarında değil her gece satılmaya başlamış. Hala akşam bozacılar tarafından “bozaaaaa” nidalarıyla satılmaya devam eden bozanın ise insan sağlığı için bilinmeyen birçok faydası bulunuyor. 

 

Fermente bir ürün olan boza, bulgur ya da darı, şeker, vanilya, toz maya ve su kullanılarak yapılır. Bozanın malzemeleri her ne kadar kolay ulaşabilen malzemeler olsa da boza fermente bir ürün olduğu yapımı oldukça zahmetlidir. Bu yüzden birçok kişi hazır boza tercih etmektedir.
 

Boza lezzeti kadar içerdiği vitaminler ya da fosfor ve demir gibi mineraller ile insan sağlığına faydaları ile de birçok kişi tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Bu yazımızda bozanın pek bilinmeyen faydalarından ve sağlığa etkilerinden kısaca bahsetmeye çalışacağız. 

Bozanın Faydaları Nelerdir?
 

Boza yapımında kullanılan malzemeler sayesinde karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve vitaminler açısından oldukça zengin bir içecektir. Sahip olduğu bütün bu besin öğeleri ile bozanın sağlığımız için birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

  • Bozanın içerisinde, A, B1, B2 ve E vitaminleri bol miktarda bulunuyor. Bu vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlıyor. 
  • Bozanın alerjik bronşite ve astıma iyi geldiğini gösteren çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalara göre 2 – 3 gün boyunca boza içmenin akciğerler üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunuyor. 
  • Antioksidan yönünde de oldukça zengin olan boza, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kanser riskine karşı vücuda koruma sağlayabiliyor. Ayrıca kanser tedavisi sırasında kemoterapinin neden olduğu olumsuz yan etkileri azaltması da sağladığı faydalardan biri. 
  • Sahip olduğu yüksek kalori ile boza, enerji veren bir içecektir. Özellikle kronik yorgunluk üzerinde olumlu etkisi oldukça fazladır.  Bu özelliği sporcuların, hamile ve emziren kadınların besin programlarında önemli bir yere sahiptir.  

Saydıklarımız bozanın faydalarından sadece bazıları, bozanın kendine özgü tadı, kıvamı ve aroması ile insan vücudu için daha birçok faydası bulunuyor. 

Boza Satın Almak İçin Tıklayınız: https://www.trakyadangetir.com/trakya-balaban-boza--1-lt

Bozanın Sağlığa Etkileri Nelerdir?

 

Faydaları saymakla bitmeyen bozanın içerisinde yer alan besin değerleri sayesinde insan sağlığı üzerinde de bilinen birçok etkisi bulunmaktadır. Bir su bardağı bozada yaklaşık olarak, 57 gr karbonhidrat, 29 mg kalsiyum, 3,5 gr protein, 97 mg fosfor ve daha birçok vitaminler ve mineraller yer almaktadır. Bozanın insan sağlığına bilinen etkilerini ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Mayalanma ile hazırlanan boza laktik asit bakımından oldukça zengin bir içecektir.  Böylece içerisinde sindirim sistemi için yararlı bakteriler barındıran boz sindirim sistemini düzenlemeye, bağırsak florasını korumaya yardımcı olur.
  • İçeriğinde bolca vitamin bulunan boza çocukların gelişim çağında gelişimlerini destekleyerek özellikle kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur. 
  • Sahip olduğu B vitamini sayesinde sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. 
  • Bozanın içerisinde bulunan B12 vitamini, fosfor ve demirin cilt ve saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Düzenli tüketilmesi durumunda saç dökülmesini engelleyen boza, cildi nemlendirir ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

     
Etiketler: boza, boza faydaları, boza sağlığa etkileri, balaban boza
Mayıs 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR