Ceviz İçi ve Kabuğunun Faydaları

Ceviz İçi ve Kabuğunun Faydaları

Ceviz İçi ve Kabuğunun Faydaları

 

Faydaları saymakla bitmeyen, beyni andıran görüntüsü ile nam salmış, günün her anında ve her yerde atıştırabileceğiniz ceviz içi; sizler için barındırdığı yüksek besin değerleriyle uzun zamandır ömür uzatan bir kuruyemiş olarak bilinmektedir. Bu içeriğimizde ceviz içinin vitamin deposu yapısını, faydalarını ve besin değerlerini özetleyeceğiz. 

 

Ceviz İçinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

 

Her gün ortalama 4-5 adet tüketilmesi tavsiye edilen ceviz içinin içerdiği vitamin gruplarına gelin birlikte bakalım. Öncelikle bağışıklık sistemimiz için oldukça kritik olan C vitamini taze ceviz içinde bulunmaktadır. Kalp sağlığında etkili rolü bulunan bakır, kemik gelişiminde ise magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller içermesi de cevizi kuruyemiş çeşitleri arasında ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca özellikle dişler ve gözler için önemli olan A vitaminini ve hücrelerimizi koruyan bir antioksidan olan E vitaminini önemli ölçüde barındırmaktadır.

B grubu vitaminleri ise ayrı olarak incelenmelidir. İçerdiği B9 vitamini, diğer adıyla folik asit, özellikle hamile bireyler için karşılanması tavsiye edilen bir vitamin türüdür. Sinir sistemi üzerindeki etkileri araştırmalarla desteklenen ve bunun üzerine tavsiyede bulunan B6 vitamini de ceviz içinde önemli ölçüde sağlanmaktadır. Aynı zamanda güzellik vitamini olarak da adlandırılan saçların ve cildin koruyucusu olarak bilinen Biotin yani B7 vitamini de ceviz içinde bulunur. Ayrıca B1 ve B2 vitaminleri de içererek B grubu vitaminlerinin çoğunu barındırmasıyla da dikkat çekmektedir.

 

Trakya Ceviz Çeşitleri İçin Tıklayın!

 

 

Ceviz İçi Kabuğu Faydaları Nelerdir?

 

Ceviz içinin faydalarına gelirsek ilk olarak içerdiği antioksidan ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylemeliyiz. Yine B grubu vitaminlerinin etkin rol alması ve antioksidan yapısıyla cildin ve saçların sağlığını da stresi engellemesiyle birlikte ceviz içine borçluyuz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kötü kolesterolü düşürdüğü de bilinen ceviz içi; hafızayı güçlendirmesi ve beyin sağlığını korumasıyla da doğanın bir mucizesi diyebiliriz. Ceviz içinin özellikle kabuğunun doğal bir öksürük engelleyici ve balgamı giderici özelliği olduğu da bilinmektedir. Tüketiminde de bu şekilde kabuklu satın alınan cevizin kırılıp da yenilmesi şeklinde tavsiye edilmektedir. Burada antioksidanları ve yağ asitlerini kaybetmeden taze şekilde tüketilmesi amaçlanmaktadır.

Ceviz içini yaptığımız tatlılarda ve hamur işlerinde bolca kullanırız. Peki ceviz içinin kabuğunu atmadan, cevizin kabuğuyla da fayda sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Öncelikle her sabah içeceğiniz bir bardak ceviz kabuğu suyu ile kanserden korunmanız mümkün. Bazı insanlar bu suya diyet listelerinde de yer vermektedirler. Bu suyun içerdiği sakinleştirici yapı ile daha sonra göz altlarınıza masaj yaparak morluklardan ve şişliklerden kurtulmakta mümkün. Nemlendirme kaynağı olarak da kepek karşıtı olarak görev aldığını eklemeliyiz. Ayrıca içerisinde barınan lifler ile sindirim sistemimiz üzerinde de olumlu etkiler yaptığı araştırmalarla desteklenmektedir.

 

Ceviz İçi Besin Değeri Nedir?

 

Ceviz içinin besin değerlerine geldiğimizde ilk olarak 1 adetinde 33 kcal. kalori bulunduğunu belirtmeliyiz. Genel olarak değerlendirirken kullanacağımız 100 gramında ise 654 kcal kalori bulunmaktadır. Buna göre içerisinde 14 gr. karbonhidrat ve 15 gr. protein bulunan ceviz içi oldukça besleyici bir kuruyemiştir. Ayrıca kalorisinin büyük çoğunluğunu yağdan almakta ve içerisinde 65 gr.’a yakın yağ bulundurmaktadır. Fakat bu yağın yaklaşık olarak 8 ile 14 gr. arasında değişkenlik gösteren hali Omega-3 yağ asidine aittir. Omega-3 yağları, kalp damar hastalıklarından korumasından hafızayı güçlendirmesine kadar etki alanı çok geniş olan bir yağ asidi türüdür ve yeterli şekilde karşılanması insan sağlığı için oldukça önemlidir.

Bunlarla birlikte ceviz içinde 6,7 gr. lif bulunması da oldukça dikkat çekmektedir. Ayrıca içerisinde 2 mg. sodyum, 523 mg. potasyum ve 61 mg. da kalsiyum barındırmaktadır. Vitamin gruplarında ise 1.7 mg. C vitamini ve 40 iu. A vitamini daha çok ön plana çıkmaktadır. Bunların dışında 3.12 gr.’lık demir katkısıyla da ceviz içinin besin değerlerinin pek çok alana yayıldığı özellikle vitamin ve mineraller anlamında oldukça önemli bir kuruyemiş türü olduğunu görmekteyiz. Ceviz içi bu sayede ilk çağlardan beri insanlık için her zaman önemli bir çerezlik olmuş ve sağladığı faydalarla adından söz ettirmeyi başarmıştır.


 
Etiketler: ceviz, ceviz içi, ceviz kabuğu, ceviz faydaları
Nisan 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR