Dut Pekmezi Faydaları

Dut Pekmezi Faydaları

DUT PEKMEZİ FAYDALARI

 

 

Dut pekmezi özellikle kış aylarında vücudunuzun direncini arttırma ve koruma üzerinde oldukça etkili bir besindir. Yüksek vitamin ve mineral içeren dut pekmezi sağlık açısından da çok önemli bir besindir. Düzenli kullanımda etkilerinin gözle görülür şekilde arttığı söylenebilir. Dut pekmezinin de düzenli kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirecek ve vücut direncini arttıracaktır. İçerdiği besin değerleri açısından kansızlık sorunu yaşayanların, çocukların ve hamilelerin kullanması tavsiye edilir.  Diğer pekmezlerde olduğu gibi dut pekmezi de özellikle sporcular için önemli bir enerji kaynağıdır. Sabahları 1-2 kaşık tüketildiği günlerde gün boyu bu etkinin sürdüğü fark edilebilir. Antioksidan içermesi bakımından vücudu toksin maddelerden arındırır. 

 

 

 

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

 

 

Dut pekmezi meyveden aldığı doğal şekerle üretilmiş bir besin olarak birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Peki, dut pekmezi nasıl yapılır? Bunun için öncelikle olgunlaşan dutlar ağaç üzerinden silkelenerek toplanır. Toplanan bu dutlar kazanlara alınarak üzerlerini geçene kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynatma işleminden sonra süzülür. Bu işlemin sonunda tekrar kaynatmaya alınır ve son olarak güneşlenmeye bırakılır. Belli bir süre güneşte kaldıktan sonra uygun bir kaba alınır ve tüketime hazırdır. 

 

 

 

Dut Pekmezinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

 

 

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan dut pekmezi düzenli olarak tüketildiğinde sağlığa birçok fayda sağladığı gözlemlenir. Geçmişten beri hastalıklardan korunmak, vücut direncini arttırmak için kullanılan dut pekmezinin faydaları elbette bunlarla sınırlı değil.  Bronşit tedavisinde ve öksürüğü kesmede doğal bir yöntem olarak başvurulabilir. Düzenli olarak günde 1-2 kaşık tüketildiğinde kansızlığı gidermeye ve vücuttaki kanı arttırmaya yardımcı olur. Dut pekmezi emziren annelerin sütünü arttırmak için kullanılabilecek doğal bir yöntemdir. Bu nedenle yeni anneler dut pekmezini emzirme döneminde yaygın olarak kullanır. 

 

 

 

Dut Pekmezinin Cilde Faydaları Nelerdir?

 

 

Dut pekmezi mineral bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle sağlık için olduğu kadar cilt üzerinde de birçok olumlu etkisi vardır. Cildin ihtiyaç duyduğu bazı besin değerlerini içermesi bakımından cilt üzerinde tazeleyici bir etki bırakır. Yaşlanma ve kırışıklık oluşumunu önlemede de doğal bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Düzenli tüketildiğinde cilt kuruluğuna iyi gelir. Özellikle kış aylarında tüketimi cilt üzerinde de sağlıklı ve koruyucu bir etki yaratacaktır. 

 

Pekmez Çeşitleri İçin Tıklayın!

 

Dut Pekmezinin Ek Faydaları Nelerdir? 

 

 

Geçmişten günümüze birçok alanda kullanılan dut pekmezinin faydaları saymakla bitmez. Sağlıktan cilde birçok alanda doğal ve faydalı bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Dut pekmezi düzenli olarak tüketildiğinde ağız ve diş sağlığı problemleri üzerinde etkili olduğunu görürüz. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan dut pekmezi ağız ve diş sağlığında, boğaz iltihaplarını önlemede etkin bir rol oynar.  Dut pekmezi çocuklarda zekâ gelişimini destekler. Gelişim çağındaki çocukların tüketmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Dut pekmezi özellikle bebeklerde görülen pamukçuk hastalığının tedavisinde aktif olarak kullanılır. Aynı zamanda yüksek lif kaynağı olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur. Saydığımız bu faydaların dışında dut pekmezi, pekmezler içinde saça en iyi gelen pekmezdir. Dut pekmezinin içerdiği vitaminler saçların beslenmesine katkı sağlar. Saçların hızlı uzamasına da yardımcı olan dut pekmezi, saçların canlı kalması üzerinde de etkilidir. 

 

 

 

Dut Pekmezi Kan Yapar Mı?

 

 

Sağlıktan cilde kadar birçok önemli işlevi olan dut pekmezinin en önemli özelliği kan yapıcı olmasıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin, doğal şeker kaynağı olan dut pekmezi içerdiği demir sayesinde vücuttaki kan değerlerini düzenler. Özellikle kan oranı düşük kişilerin düzenli kullanması tavsiye edilir. Sabahları düzenli olarak dut pekmezi kullanımı vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını da arttıracaktır.  Dut pekmezinin vücuttaki kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği de vardır.  

 

 

 

Dut Pekmezi Besin Değeri Nedir?

 

 

Vücudu hastalıklara karşı koruyan, sağlık üzerinde birçok olumlu katkısı olan dut pekmezinin besin değerleri de oldukça merak edilen bir konu. Düzenli ve doğal olarak tüketilen dut pekmezi bize büyük bir enerji sağlayacaktır. 100 gr dut pekmezinde 44 kcal kalori bulunmaktadır. Yine 100 gr dut pekmezinde 1,3 g protein ve 1,5 g lif bulunur. Aynı zamanda dut pekmezi A ve C vitaminleri bakımından da zengin bir besindir ve günlük alınması gereken vitaminlerin belirli kısımlarını karşılamaktadır. 


 
Etiketler: dut pekmezi, pekmez, dut, pekmez çeşitleri, dut pekmezi faydaları, pekmez faydaları
Nisan 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR