Ev Yapımı Turşu ve Faydaları

Ev Yapımı Turşu ve Faydaları

Ev Yapımı Turşunun Faydaları

Özellikle sonbahar mevsiminde kurulmasıyla birlikte birçok yörenin vazgeçilmezi olan ev yapımı turşular, kurulması mümkün olan bazı meyve ve sebzelerin, tuzlu su veya sirke ile karışık salamurada, süt asitlerinin fermantasyonuyla elde edilir. Bu elde edilen karışım sonbahar mevsiminde kurulmaya başlanır ve kış aylarına doğru tüketime hazır hale gelir.

Evde yapılan turşularda, gerek evdeki saklama koşullarındaki yetersizlikle, gerekse tuz ve sirke oranındaki kullanılan miktar hatalarıyla birlikte turşu yapımı, beraberinde yumuşama ve bozulma gibi birçok problemi ortaya çıkarır. Bu sebeple birçok öğünün vazgeçilmez tatları olan ev yapımı turşularını, profesyonel üreticiler aracılığı ile temin edip tüketmek, daha pratik ve daha uygun fiyatlı olacaktır.

Kış aylarının bir nevi antibiyotiği olan ev yapımı turşuların vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kış mevsiminde soğuk havalarla birlikte vücut bağışıklık sisteminin de düşmesiyle ortaya çıkabilecek hastalıklardan dolayı, turşu tüketimi oldukça önemlidir. Ev yapımı turşu, dengeli ve sık tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı gibi hastalıkları önleyerek vücuda direnç kazandırır.

Bununla birlikte ev yapımı turşu tüketimi, kan şekerini düzenler, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir, metabolizmayı hızlandırdığı için kilo yakımına katkıda bulunur ve kansere karşı yüksek bir vücut direnci oluşturur. 

İlginizi Çekebilir: Ev Yapımı Turşu Çeşitleri ve Fiyatları

Ev Yapımı Turşu Ne Kadar Dayanır?

Sofralardan eksik edilmemesi gereken, şifa deposu ev yapımı turşular, genelde sonbahar aylarında yapılarak kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanırlar. Özellikle saklama koşullarına çok dikkat edilerek hazırlanması gereken bu meyve ve sebzeler, eğer satın alınırsa ambalaj üzerinde bulunan son kullanma tarihine göre tüketilmelidir. 

Kavanozu açılmış olan ev yapımı turşular da, içerisinde bulunan meyve ve sebzelerin su içerisinde bulunması şartı ile, 3 ay daha tüketilebilir. Ev yapımı turşuların içerisindeki sirke miktarı ne kadar kaliteli ve doğal olursa, o kadar uzun süre saklanarak tüketilebilir. 

Ev yapımı turşu hazırlanırken en çok kullanılan meyve ve sebzeler; salatalık, domates, lahana, havuç ve biberdir. Hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken bir kaç kural vardır. İlk olarak kap kullanımında fıçı ya da cam kavanoz kullanılmalıdır. Su önceden kaynatılıp soğutulup kullanılmalıdır ve bekletilmelidir. Eğer sirke kullanılacaksa asidi %3 ile %4 arası olmalı ve büyük salamura tuzları tercih edilmelidir.

Ev Yapımı Turşu Suyu İçilir mi?

Turşu suyu, Geleneksel Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Klasik çağ öncesi kültürlerde de görüldüğü üzere, topraktan yapılma küplerde birçok meyve ve sebze ile turşu yapılmaktaydı. Antik Çağ ile birlikte daha çok ticari boyutta üretimi gerçekleştirilen turşuların ahşap kaplarda yapıldığı görülmüştür. Fakat kaplardaki asit ve ahşabın farklı reaksiyonundan dolayı toprak kaplara tekrar dönülmüştür. Günümüzde toprak kapların yerini cam kavanozlar, teneke ve plastik kaplar almıştır.

Genelde kırsal bölgelerde kış hazırlığı olan ev yapımı turşular, fasulye, nohut gibi bakliyatların yanında çok miktarda tüketilir. Ev yapımı turşuyu sadece içerisindeki taneleriyle tüketmemek gerekir. Turşu suyunun da bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde, bağışıklık sistemini ciddi oranda güçlendirmekte ve soğuk alımına karşı zırh görevi görmektedir. İçerisinde bulunan zengin sodyum ve potasyumdan dolayı, su yerine geçebilecek ender içeceklerdendir. Vücudun su kaybını önler. 

Turşu suyu, vücut direncini arttırır. Hazımsızlık, ishal, kabızlık gibi hastalıklara iyi gelir. 

Ev Yapımı Turşu Suyu Nereden Alınır? 

Mucizevi antioksidan deposu olan ev yapımı turşular, birçok faydası ile sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerdir. Her mevsimde ayrı bir keyifle tüketilebilen bu ürünler, özellikle katkısız ve doğal olarak tercih edilmelidir. 

Evde yapılan turşular ne kadar doğal ve lezzetli olsa da, yapım öncesi bazı ürünlere yapılan işlemlerin uzun vakit alması ve saklama koşullarının da tam olarak sağlanamaması sebebiyle, çok zahmetli bir iş halini almaktadır. Bu sorunlarla birlikte hazırlanıp saklanan bazı kavanozların da hastalanma riski de göz önünde bulundurulduğunda, bütçenize de zararı dokunmaktadır. 

Trakyadan Getir, Trakya bölgesindeki kooperatiflerde yapılmış olan katkısız ev yapımı turşuları, sofralarınıza lezzet ve doğallık katarak, hem sizi turşu yapmanın zahmetinden kurtaracak, hem de uygun fiyatıyla bütçenize katkı sağlayacaktır. Trakyadan Getir de, zengin ev yapımı turşu seçenekleriyle birlikte, birçok turşunun lezzetini de tatmış olacaksınız. 

Yılın her mevsiminde, sağlıkla, güvenle ve uygun fiyatıyla tercih edeceğiniz ev yapımı turşuları, sitemiz üzerinden inceleyebilir ve sepetinize ekleyerek adresinize sipariş verebilirsiniz.

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda ev yapımı turşunun faydaları, ev yapımı turşu ne kadar dayanır, ev yapımı turşu suyu içilir mi ve ev yapımı turşu suyu nereden alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürünler seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.



 
Etiketler: turşu, ev yapımı turşu, turşu faydaları, turşu suyu
Şubat 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR