Ezine Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri

Ezine Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri

Ezine Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri

 

Farklı kültürlere sahip dünya mutfaklarının farklı kahvaltı gelenekleri olduğunu bilmekteyiz. Fransızlar kruvasan ve kahve ile kısa bir kahvaltı yaparken Türk mutfağında kahvaltı ayaküstü bir atıştırmalık olmaktan ziyade başlı başına bir keyiftir. Süt ve süt ürünlerinin ağırlıkta olduğu çok çeşitli kahvaltı sofralarında bir tek kuş sütü eksik!

Yumurta, reçel, bal, tereyağı, ekmek, poğaça, kızartmalar, domates, zeytinler ve tabii ki çeşit çeşit peynirler…

İster ekmek üzerine sürülen krem peynir, ister ekmek arası köy peyniri…

 

Farklı kültürlerin farklı kahvaltı stilleri olduğu gibi peynirlerinde pek çok çeşidi bulunmakta. Her yöreye özgü ya da yapılışındaki farklılıklara özgü bir çok farklı peynir çeşidi bulunuyor. 

Ülkemizde bu peynirler arasında en meşhurlarından olan  Ezine ilçesinden tüm ülkemize ve hatta dünyaya ismini duyurmuş olan Ezine Peyniri;

 

İnek, keçi ve koyun gibi hayvanların sütlerinden eşit oranda alınarak yapılan rengi hafif sarıya bakan tam yağlı bu peynir adını Çanakkale’nin Ezine ilçesinden almaktadır. İnek, keçi ve koyunun sütü sağıldıktan sonra altmış yedi derecede yarım saat pastörize edilir ve ardından şirden ismi verilen buzağıların midesinden özel olarak alınan bir enzim ile birlikte süt otuz ile otuz iki derece sıcaklıkta mayalanır. Mayalama işleminin ardından süzülen peynir özel kalıplar ile şeklini alırken tuzlama işlemi gerçekleşir. Deniz tuzu ile tuzlanan peynir on ile on iki saat dinlendirilir ve lehimleme işleminin ardından satışa hazır hale gelir. 

 

Uzun ve zahmetli işlemler ile soframıza ulaşan Ezine peynirinin bazı kalite standartlarına uygun olması beklenmektedir. İnek, keçi ve koyun gibi hayvanların sütlerinden elde edildiği için bu sütlerin uygun ortam koşullarında doğru işlemlerden geçmesi peynirin has lezzetini koruması ve insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple Ezine peyniri standart koşullara uygun olarak kalitesi tescillenmiş şekilde soframıza gelmektedir.

 

Ezine Peynirleri İçin Tıklayınız!

Ezine Peyniri Faydaları Nelerdir?

 

Tam yağlı olan bu peynirin yemesi kolay ve damakta oldukça lezzetli bir tat bırakır. Hazmı kolay olduğu için mide dostu bir peynir çeşididir. Farklı üç tür sütün karıştırılıp bekletilmesi ile yapıldığı için protein ve A vitamini bakımından oldukça zengin bir süt ürünüdür. Kalsiyum, çinko, fosfor gibi mineraller içeren Ezine Peyniri kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. İçeriğindeki tuz oranının standartlara uygun olarak eklenmesi sebebiyle tansiyonu dengeleyici özelliği vardır. Kalp ve şeker hastaları bu peyniri gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Ancak yine de doktor kontrolünde ve sınırlı tüketmelerinde fayda vardır. Karbonhidrat oranının diğer peynirlere göre daha düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için ideal bir peynir çeşididir.

 

Ezine Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

 

Ezine peyniri görüntüsü açısından kırılgan bir yapıda ve rengi hafif sarımtıraktır. Ezine peynirinin koyun, inek ve keçi Ezine peyniri olmak üzere üç çeşidi vardır. Bu çeşitler süt miktarına göre değişiklik kazanmıştır. Örneğin keçi sütü ağırlıkta olan Ezine Keçi Peyniri çeşidi normal Ezine peynirine göre daha beyaz ve sert yapıda bulunmaktadır. Keçi sütü inek sütünden daha az laktoz barındırdığı için laktoza karşı hassasiyeti olan kişiler bu ürünü tercih edebilirler.

Ezine Peyniri Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?

 

  • Hijyen koşullarına ve kalite standartlarına uygun olarak üretilen Ezine Peyniri, Çanakkale şehrimizin Ezine, Ayvacık ,Bayramiç ve Çanakkale merkez ilçelerinde özenle üretildikten sonra diğer illerde satışa sunulmak ve soframıza ulaşması için yola çıkar. 
  • Ezine peyniri üretimi için bahar ayları özellikle nisan ve mayıs ayları çok uygundur. 
  • Ezine peynirinin görünümünde gözenekli benekler bulunmaktadır. Ve bu görünüm onu diğer peynirlerden ayırmaktadır. Rengi hafif sarımtırak olabilir.  
  • Ezine peynirinin kırılgan bir yapısı vardır. Bu nedenle kesmek için ince bir bıçak kullanılması dağılmasını engelleyecektir.
  • Ezine peyniri anne sütüne en yakın olarak bilinen keçi, inek ve koyun sütünün yani üç farklı sütün karışımından oluşmaktadır. Bu nedenle sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki süt miktarının fazla olmasından dolayı Ezine Peyniri diğer peynirlere oranla daha ağır gelmektedir.
  • Ezine peynirinin bir normal boy dilimi 93 kalori olup karbonhidrat oranı%4’tür. Perhiz yapan ve kilosuna dikkat etmek isteyenler için bu ideal bir rakamdır.

 
Etiketler: ezine peyniri, ezine peyniri çeşitleri, ezine inek peyniri, ezine koyun peyniri, ezine paçal peyniri
Mart 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR