Hardaliye Faydaları Nelerdir? Hardaliye Nedir?

Hardaliye Faydaları Nelerdir? Hardaliye Nedir?

Hardaliye Faydaları Nelerdir? Hardaliye Nedir?

 

Hardaliyenin ham maddesi olan üzüm; Trakya bölgesinin sıkça tükettiği, farklı ürünler imal ederek geçimini sağladığı, tarihi çok çok eskilere dayanan en önemli besin ürünlerinden biridir. Öyle ki özellikle Kırklareli eski kaynaklarda Bulgarca “ üzüm şehri” anlamına gelen “ Lozengrad” ismiyle anılmaktadır. Evliya Çelebi, Kırklareli’nde ki üzüm bağlarını anlatmak için “İçinde adam yürüse kaybolur.” cümlesini kullanmıştır. 

Üzüm bağlarının bu kadar bol olduğu bölgede yaşayan Rumlar ve Yahudiler tarafından üzümler şarap imalatında kullanılırken, bölgede yaşayan Müslümanlar ise üzümleri, üzüm pekmezi ve üzüm pestili, beyaz şıra ya da sarmalık yaprak olarak değerlendirmişlerdir. Hardaliye içeceğinin ise üzüm şırası üretimi sırasında, hem şıranın dayanıklılığını artırmak hem de işlem sırasında alkol oluşumunu engellemek için şıranın içine hardal tohumu katılmasıyla tesadüfen ortaya çıktığı düşünülmektedir. 

Bu yazımızda zamanla Trakya bölgesi, özellikle Kırklareli, ile bütünleşen ve gelenekselleşmiş hardaliye içeceği hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.  

 

 

Hardaliye Nedir?

 

Hardaliye; en basit tanımı ile olgunlaşmış yaş üzümden elde edilen alkolsüz bir içecek türüdür. Fermente bir ürün olan hardaliyenin yapımında yoğun aroma için genellikle koyu renkli ve kokulu üzümler tercih edilmektedir. Hardaliyenin orijinal tarifinde ise kesinlikle ilave su ve şeker bulunmamaktadır. Yapımında sadece üzümün kendi suyundan ve içerisinde bulunan şekerden faydalanıldığı için ise tamamen doğal bir içecektir. 

Hardaliyenin yapımından kısaca bahsedecek olursak; 

Üzümler en olgun oldukları dönemde toplanır ve sadece kabukları hafif çatlayacak şekilde ezilir. Genellikle meşe odunundan üretilmiş olan fıçının içerisine bir sıra üzüm, bir sıra vişne yaprağı ve yine kabuğu hafif çatlatılmış olan hardal tohumu sırasıyla fıçı dolana kadar dizilir. En üste bulunan hardal tohumları alkol oluşmasını engellerken, içerisinde yer alan vişne yaprakları hardaliyenin bozulmadan dayanma süresini uzatır. Hardaliye fermente olması için yaklaşık olarak 20 gün bekletildikten sonra içecek haline gelir. 

 

 

Hardaliyenin Türleri Nelerdir?

 

Üzümden elde edilen fermente bir içecek olan hardaliyenin türlerini belirleyen şey, üretilirken hangi üzüm çeşidinin kullanıldığıdır. Eski zamanlarda genellikle papazkarası ve pamit cinsi üzümler tercih edilirken, günümüzde farklı hardaliye türleri elde edebilmek için cabarnet, cinsault ve öküzgözü cinsi üzümlerle de üretimler yapılmaktadır.

 

Hardaliye Türleri İçin Tıklayınız!

 

 

Hardaliyenin Faydaları Nelerdir? 

 

Sağlıklı ve besleyici meyvelerden biri olan üzümden elde edilen hardaliyenin, günümüze kadar korunmuş doğal yapısı ile insan sağlığı için bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Yapılan araştırmalar gösteriyor ki özellikle kırmızı üzümlerden fermantasyon yöntemi ile elde edilen içeceklerde üzüm suyundan çok daha yüksek miktarda polifenol bulunuyor. Yoğun antioksidan özelliği bulunan bu polifenoller sayesinde bağışıklık sistemi etrafında adeta bir kalkan olarak birçok hastalıktan korunmayı sağlıyor. Hardaliye ise fermente üzüm suyu ürünleri arasında alkolsüz olması nedeniyle, özellikle alkol tüketmek istemeyen birçok kişi için oldukça iyi bir alternatif. Ayrıca çocukların kullanımı içinde oldukça uygun.
  • Hardaliye ayrıca içerisinde bulunan polifenoller sayesinde kolesterol ve tansiyon düşürücü etkiye sahiptir böylece kalp ve damar hastalıklarından korur.
  • Üzümün içerisinde yüksek miktarda yer alan potasyum, magnezyum ve kalsiyum ile demir mineralleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan minerallerin karşılanmasında yardımcı olur. 

 

Hardaliyenin bilinen kanserden korumak, yaşlanma etkilerini geciktirmek ya da mikropların neden olduğu hastalıklardan korumak gibi birçok faydası bulunmaktadır. Hardaliyenin bütün bu faydalarından yararlanmak için ise günde 1 su bardağı hardaliye tüketmek yeterli. 

 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda hardaliye nedir, hardaliyenin türleri nelerdir ve hardaliyenin faydaları nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.


 
Etiketler: hardaliye, hardaliye faydaları, hardaliye nedir, hardaliye hakkında bilgi
Mayıs 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR