Kaliteli Sucuk Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli Sucuk Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli Sucuk Nasıl Anlaşılır?

 

Türklerin, Orta Asya’dan beri en lezzetli geleneklerinden birisi olan sucuk, kurutulmuş bağırsak içerisine birçok baharat ile birlikte et kıyması konularak hazırlanan fermente et ürünüdür. Bir başka deyişle sucuk; çiğ etin, tuz ve baharatla pişirilmesi sonucu oluşmuştur. 

 

Sucuk genel olarak ekim ve kasım aylarında yapılmaktadır. Pastırma için hazırlanan sığır etlerinden kalan küçük kısımlardan elde edilmektedir. Sucukların raf ömrü oldukça uzundur.

 

Kaliteli ve doğal yollardan üretilmiş sucuğun, vücut bağışıklık sistemine ve sindirime birçok faydası bulunmaktadır. Kaliteli sucuğu ayırt etmek için;

 
  • Sucuğun öncelikle nasıl üretildiğine dikkat edilmelidir. Fermente ve ışıl işlem olmak üzere 2 farklı üretim şekli bulunmaktadır. Fermente sucuk, gerekli pH değeri ile nem oranı sağlanması için belli şartlarda olgunlaşmasını beklemektir. Fermente işlemi yaklaşık 30 gün sürmektedir. Fakat ısıl işlem görmüş sucuk, olgunlaşma süresini beklemeden, sucuğun belirli ısı ve nem görerek direkt olgunlaşmasını sağlamaktır. Isıl işlem görmüş sucuk 2-3 gün gibi kısa sürede paketlenebilmektedir.
 
  • Kaliteli sucuğun bir diğer farkı da; %100 dana etinden imal edilmiş olmasıdır. İçeriğinde dana eti dışında sadece baharat bulunmaktadır.
 
  • Sucuğun rengi doğal ve parlak görünmelidir.
 
  • Sucuk kesildiğinde bıçağa bulaşmamalıdır.
 
  • Kesilen sucuğun ortası ve dış kısımları aynı renkte olmalıdır.
 
  • Yağ miktarı et miktarına göre daha az olmalıdır.





 

Kaliteli Sucuğun Özellikleri Nelerdir?

 

Sucuk, geleneksel Türk kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olarak bilinen ve severek tüketilen et ürünüdür. Yumurta, tost, pizza, börek gibi hamur işlerinde, kuru fasulye içerisinde oldukça sık tercih edilmektedir. 

 

Her damak zevkine seslenebilen bu eşsiz lezzeti, keyifle ve sağlıkla tüketebilmek için, kaliteli ve doğal yollarla üretilen sucuğu tercih etmek gerekir. İyi sucuğun hammaddesi de et olduğundan , içerisinde kullanılan etin geçmişi çok önemlidir. İyi besili, sağlıklı ve çok yaşlı olmayan hayvan etleri tercih edilmelidir. Yeterince dinlenmiş ve olgunlaşmış et olmalı, mikroorganizma seviyesi düşük ve iyi soğutulmuş et olması gerekmektedir. 

 

Sucuk içerisinde kullanılan yağın kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan yağlar, sığır eti ve kuyruk yağı olmalıdır. Yağda herhangi bir koku, tat bozukluğu olmamalıdır. 

Kaliteli Sucuk İçin Tıklayın!

 

Sucuk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Muhteşem haftasonu kahvaltılarının olmazsa olmazı olan sucuk, özel baharatı ve tadıyla çocukların ve büyüklerin vazgeçilmezidir. Sucuğun doğal, katkısız ve %100 dana etinden üretilmiş olması gibi etkenler özellikle çocuklarımız için çok önemli hususlardır. Bu sebeple bu et ürünlerini satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

 

Bu etkenlerin en başında, sucuğun üzerinde belirtilen içeriklerin belli kriterler taşıması gerekmektedir. İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.

 

Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir. 

Sucuk Nasıl Saklanmalıdır?

 

Sucuğun içerisindeki nem oranı fazla olsa da, belli koşullarda uzun süre tazeliğini koruyabilmektedir. Buzdolabında saklanan sucuk açık bir şekilde, sadece peçete sarılarak saklanmalıdır. Böylece sucukta bulunan nem, sucuğun içerisine sıkışmadan peçeteye geçerek bozulmanın önüne geçilmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken, sucuk uzun bir süre saklanacaksa üzerinde oluşacak nemi düzenli aralıklarla bez yardımıyla silmektir.

 

Satın alınan sucuk miktarı çok fazla ise, kurutma yöntemi ile de uzun süre saklanabilir. Sucuklar, güneş görmeyen kuru bir yerde asılarak kurutulabilir. Sucuklar kuruduktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. 

 

Son seçenek ise dondurucuda saklamaktır. Dondurucu içerisine küçük parçalar halinde yerleştirilerek bozulmanın önüne geçilebilir. Fakat dondurucudaki sucukların en fazla 6 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Sucuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Sucuğun hammaddesi et olduğundan, gerekli şartlar sağlanmazsa kısa sürede bozulabilen ürünlerdir. Sucuk satın alınırken, üzerindeki son kullanma tarihi ve üretim tarihi dikkate alınmalıdır. Bunun dışında ezilmiş, patlamış ve şişmiş paketler tercih edilmemelidir. 

 

Sucuğun rengi de çok önemlidir. Yeşilimsi, beyaz renkte ve yapışkan kıvamdaki sucuklar tercih edilmemelidir. Tadında ve kokusunda bir ekşilik varsa kesinlikle tüketilmemelidir.

 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda kaliteli sucuk nasıl anlaşılır, kaliteli sucuğun özellikleri nelerdir, sucuk alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, sucuk nasıl saklanmalıdır ve sucuğun bozulduğu nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.


 
Etiketler: sucuk, kaliteli sucuk, sucuk özellikleri
Mart 06, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR