Pancar Pekmezi Çeşitleri ve Faydaları

Pancar Pekmezi Çeşitleri ve Faydaları

Pancar Pekmezi Çeşitleri ve Faydaları

Kendine iyi bakan ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biriyseniz pancar pekmezinin içinde neler olduğunu, çeşitlerini ve faydalarını anlatan bu içerik tam size uygun şekilde hazırlanmış demektir. Çoğu insanın bilmediği bir pekmez türü olan pancar pekmezinin faydaları saymakla bitmez. Aynı zamanda yapım işlemi zahmetli olduğundan pancar pekmezini sofralarımıza taşıyan insanlar da bu durumdan haberdar ki her yıl bu işlemi yapmaya ve geleneği sürdürmeye devam etmektedirler.

Pancar Pekmezi Çeşitleri Nelerdir?

Trakya bölgesinde pancar pekmezinin yapımını üstlenen köylüler oldukça zor zahmetlere katlandıklarını söylerler. İşlem şeker pancarlarının toplanması ve toprağının güzelce temizlenmesi ile başlar. Daha sonra büyük dilimler halinde doğranan pancar, kaynamak üzere büyük kazana koyulur. Uzunca süre kaynayan şeker pancarı çuval usulüyle süzülür. Ardından ezilerek posası çıkarılır ve tekrar kaynamaya gönderilir. Birbirine katılan pekmezler en sonunda tam kıvamını alana dek bu işlemler tekrarlanır. Hiçbir katkı maddesi içermeyen ve tamamen doğal olan bu pekmez, geleneksel yöntemlerle hazırlanmış ve süregelmiş pancar pekmezidir. Bu yöntem sayesinde 50 kg. şeker pancarından yaklaşık olarak 13 kg. pekmez elde edilmesi mümkündür.

Evinizde kendi pancar pekmezinizi hazırlamanız da mümkün. Basit yöntemlerle hazırlanan bu pekmezi günlük tüketim yada tariflerini bulabileceğiniz tatlılarda kullanabilirsiniz. Satın alınan şeker pancarı güzelce yıkanır ve doğranır. Daha sonra katı meyve sıkacağında sıkılan pancarın suyu kaynatmak üzere tencereye alınır. Üzerine su ilave edilir ve kaynatılır. Yaklaşık 7 saat kaynadıktan sonra 3 kez tülbent yardımıyla süzmeniz ve bekletmek üzere en son kavanoza koymanız gerekir. Bu sayede 3 kg şeker pancarından 250 gr. pancar pekmezi elde etmek mümkündür.

 

Pancar Pekmezi Çşitleri İçin Tıklayın!

Pancar Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Pancar pekmezi eşsiz lezzetiyle yıllardır adından söz ettirmiştir fakat sadece lezzeti değil faydalarından da bahsetmemiz gerekir. Öncelikle sofranızda bulundurmanız ve her gün belli oranda tüketmeniz tavsiye edilen pancar pekmezinin önde gelen sağlık problemlerine fayda sağladığı söylenmektedir. İçerisinde yer alan tamamen organik şeker pancarı ile birlikte herhangi bir katkı maddesi içermemesi de önemli bir özelliğidir.

İlk olarak pancar pekmezinin tam bir demir deposu olması ve bu sayede kan yapıcı özelliğinin bulunması onu oldukça önemli kılmaktadır. Bununla birlikte kansızlık ve halsizlik üzerinde olumlu etkiler yapar, vücut ısısını korumasıyla üşümeyi engeller. Kanserden, özellikle düzenlediği ilik davranışlarıyla ilik kanserini önlediği söylenir. Bu kadar çok faydası olan çoğu ürün gibi pancar pekmezinin de bağışıklık sistemi üzerinde yaptığı etki yadsınamaz. Bu sayede vücudun direncini arttırır. Ayrıca mide üzerinde yaptığı etkilerle hazımsızlığı giderir. Bu sayede bağırsak sağlığı üzerinde de olumlu etki yapmaktadır. Son olarak tansiyonu dengelediği de belirtilmelidir.

Pancar Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Pancar pekmezini sofralarınızda bulundurarak ya da günlük belli oranda tüketerek faydalarını sağlamanız mümkündür. Kış aylarında vücut üzerindeki etkileriyle kullanımı daha yaygın olmaktadır. Yetişkinler için günlük 1-2 yemek kaşığı çocuklar için ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketimi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu sayede sağladığı kalori ile enerji alabilir, halsizlik ve güçsüzlük halinden kurtulabilirsiniz. Özellikle çocukların beslenme düzenlerinde yer alması oldukça önemlidir.

Normal tüketimi dışında pancar pekmezini kullanabileceğiniz bir çok tatlı ve salata tarifi de bulunmaktadır. Pekmez tadını ağır bulan ve sade tüketemeyenler için tatlıyla birlikte kullanmak işleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Buna bir örnek olarak sunulan köle hamuru tatlısı üç bardak pancar pekmezini bulundurarak hazırlanır.

Pancar Pekmezi Besin Değeri Nedir?

Pancar pekmezinin besin değerin de kalorisi yüksek olması itibariyle enerji sağladığı gerçeği ön plana çıkmaktadır. 100 gramında yer alan yaklaşık 250 kcal. kaloriden bunu anlayabilmekteyiz. Bununla beraber barındırdığı vitamin ve mineraller ile sağladığı faydalar da oldukça fazladır. Özellikle içerisinde yer alan demir ve kalsiyumun değerlerinin yüksekliği tek başına günlük ihtiyaç karşıyalabilecek seviyededir. En yüksek değere sahip demir kaynağı olarak da bilindiğini belirtmeliyiz. Ayrıca içerisinde bulunan potasyum ve magnezyum değerleri de önemli düzeydedir.  Belirli oranda A vitamini ve C vitaminini de bünyesinde barındırır. Tüm bunlarla birlikte pekmez ürünlerinden içerisinde bulunan bazı değerler nedeniyle şeker hastalarına önerilmiyor olduğunu söylemeliyiz. Hastalığı bulunmayan insanlar için de önerilen oranın fazlasını kullanmak birçok rahatsızlık ortaya çıkarabilmektedir. Pancar pekmezi gibi faydaları saymakla bitmeyen bu ürünü belirli ölçüde tüketmenizin size yarar sağlaması dileğiyle.

Pancar Pekmezi Çeşitleri: https://www.trakyadangetir.com/Arama?1&kelime=pancar%20pekmez


 
Etiketler: pancar, pancar pekmezi, pekmez, pekmez çeşitleri, pancar pekmezi çeşitleri
Nisan 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR