Sağlık İçin Bakliyat!

Sağlık İçin Bakliyat!

Sağlık için Bakliyat!

Bakliyat; Türk ve Dünya mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. Bakliyat denilince ilk akla gelenler; fasulye, nohut, mercimek ve bezelyedir. Bu bakliyatlar, günün her öğününde tüketilebilir. Besin değerleri oldukça yüksektir. Özellikle protein açısından, etten sonra en çok miktara sahip yiyeceklerdir. Tek başlarına da tüketilebilen bu yiyecekleri yemeklere de katarak ayrı lezzetler elde edilebilir. 

Bakliyatın tarihine gelecek olursak; dünyanın en bereketli toprakları arasında gösterilen anadolu topraklarında üretilmiş ve ticaretine başlanmıştır. Buradan tüm dünyaya yayılarak birçok kültürle harmanlanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Bununla birlikte daha da geriye gidecek olursak, özellikle neolitik dönemde ilk tarım çalışmaları yapılmış olup, mercimek, bezelye, nohut gibi baklagiller üretilmiştir. Beslenmenin büyük bir kısmını bu bakliyatlar oluşturmuştur. 

Dengeli ve sağlıklı beslenme açısından çok büyük bir yere sahip olan bakliyatların, günlük yaşamda, belirli bir tüketim alışkanlığıyla birlikte insan ömrünü de uzattığı düşünülmektedir. Japon ve İsveç mutfağı gibi bakliyat ağırlıklı yemekler tüketilen ülkelerde, yaşam süresi, diğer ülkelere göre daha uzun olmaktadır. 

Çok fazla maliyet gerektirmeyen ve rahatlıkla ulaşılabilen bu zengin içerikli besinler, her mutfağa ayrı bir hava katarak, sağlık ve lezzeti bir arada sunmaktadır.


Bakliyat Çeşitleri Nelerdir?

 

Anadolu topraklarının ülkemize en büyük katkılarından biri olan bakliyat çeşitleri, her yemeğe uyumu ve kendine özgü tadıyla gönüllerimizde taht kurmuştur. Özellikle içerdiği besin değerleriyle kültürümüzün kopmaz zincir halkalarından biri haline gelen bu mucizevi lezzetler, her yöremize özgü zengin çeşitliliğe sahiptir. 

Bakliyat çeşitleri arasında en çok sevilen şüphesiz ki fasulyedir. Özellikle kuru fasulye, birçok ailenin haftalık menüsünde en az bir kere yer edindiğinden dolayı çok sık ve severek yenilen yemektir. Bunun yanında nohut, bezelye, soya, pirinç ve mercimek de oldukça sık tüketilen bakliyat çeşitleridir. Çorba, pilav, salata, tatlı gibi birçok yemek çeşidinde kendine yer bulan bu sağlıklı ürünler, her bir yemeğe farklı tat katabilmektedir.

Bakliyat çeşitleri oldukça fazladır. Mısır, barbunya, bakla, börülce gibi bakliyat çeşitleriyle de oldukça lezzetli salatalar ve yemekler yapılabilir.  Gluten içermeyen, sağlıklı, bütçe dostu, zengin besin değerlerine sahip bakliyat çeşitleri, birçok diyet listesinde de sıkça tercih edilir.  

İlginizi Çekebilir: Bakliyat Çeşitleri ve Fiyatları

Bakliyatların Faydaları Nelerdir?

 

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için, bakliyat çeşitlerinin sofralardan eksik edilmemesi gerekir. Özellikle protein değeri düşünüldüğünde, günlük ihtiyacın %30’unu karşılaması bile bakliyatların tercih edilme sebebidir. Bununla birlikte kuru baklagiller; yüksek oranda B vitamini, karbonhidrat, lif , fosfor ve demir içermektedir.

 

  • Baklagil çeşitleri, antioksidan özelliği taşır. hücreleri yeniler. Sindirim ve boşaltım sistemi için çok önemli bir yere sahiptir. Kabızlığı önler.
  • Yağ yakımına faydalıdır. Uzun süre tokluk hissi verir. Bakliyatların yağ oranları çok düşüktür, özellikle kuru bezelyede yağ oranı 200 gram da 2 gram kadardır.
  • Kalp, damar hastalıklarına ve düşük kolesterole iyi gelir.
  • Bezelye, nohut ve soya fasulyesi gibi bakliyatlarda bol miktarda folik asit bulunduğundan, hamile kadınlar tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
  • Sodyum içeriği düşük olduğundan, ödem ve böbrek rahatsızlığı olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Bakliyatta bulunan yüksek miktardaki lif ile, kan şekerini dengeler,  İnsülin direnci ile savaşır.

 

Bakliyatlar Nasıl Saklanmalıdır?

 

Fasulyeden nohuta, bezelyeden pirince birçok çeşidi bulunan baklagiller, mutfaklarda çok sık tercih edildiğinden dolayı, bol miktarda bulundurulmaktadır. Bu durumla birlikte uygun saklama koşulları da önem arz etmektedir.

 

  • Öncelikle satın alma evresinde, bakliyatların paketleri dikkatle kontrol edilmeli, pakette deforme ve yırtık var ise, satın alınmamalıdır. Bunun yanında paketin son kullanma tarihine de çok dikkat edilmelidir.
  • Satın alındıktan sonra, nemli olmayan bir ortamda muhafaza edilmeli, çok fazla güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ağzı kapanan kavanozlarda ya da hava geçirmez poşetlerde saklanmalıdır. 
  • Bir yıldan daha eski ürünler alınmamalıdır.
  • Saklamada kullanılan kavanoz ve poşetlerin içerisine defne yaprağı ya da sarımsak konulursa bakliyatların raf ömrü artar.
 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla sağlık için bakliyat, bakliyat çeşitleri nelerdir, bakliyatların faydaları nelerdir ve bakliyatlar nasıl saklanmalıdır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.



 
Etiketler: bakliyat, bakliyat çeşitleri, bakliyat ürünleri, fasulye, börülce, nohut, mercimek, bulgur, pirinç
Şubat 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR