Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Her Şey!

Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Her Şey!

Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Her Şey!

Süt ve süt ürünleri; insan hayatının her yaş aralığında  vücudun en  önemli ihtiyaçlarından biri olan kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere oldukça önemli minarellere, proteinlere ve vitaminlere sahiptir. Özellikle çocukluk, gebelik ve emzirme dönemleri ve yaşlılık dönemlerinde oluşan kalsiyum kaybına bağlı olarak kemik sağlığını korumak için süt tüketimi oldukça önemlidir. 


Süt proteini en kaliteli proteinler arasında yerini alarak %90‘ı vücudumuz tarafından kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar ile süt ve süt ürünlerinde bulunan proteinlerin, büyüme ve gelişmeye olan olumlu katkısının yanı sıra fonksiyonlar üzerinde de yapıcı etkileri olduğu ve kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Süt ve Süt Ürünleri Nelerdir?

 

İnsanın beslenme düzeninde mutlaka yer alması gereken sütün yanı sıra sütten üretilen başlıca süt ürünlerini ise başta peynir çeşitleri olmak üzere, tereyağ ve yoğurt ve benzeridir.


Peynir; özellikle ülkemizde oldukça fazla çeşidi bulunan bir süt ürünüdür. Türkiye genelinde bilinen yaklaşık 200 çeşit peynir çeşidi vardır. Yüksek kalsiyum oranına sahip süt ürünlerinden biri olan  peynir vücudun ihtiyacı olan günlük kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılar. Bu yüzden özellikle çocuklarda, yaşlılarda günlük kullanımı oldukça önemlidir.
 

Tereyağı; piyasada çok fazla alternatifi bulunsa da gerçek tereyağı içerisinde %90 oranında süt içeriyor. Sağlığımız için en büyük faydası ise içerisinde yoğun miktarda bulunan yağ asitleri. Çeşitli vitaminlerin erimesine sağlayan yağ asitleri özellikle bu vitaminlerin emilimlerini sağlarayarak vücudumuzda depolanmasını sağlıyor.


Yoğurt; sütün mayalanması ile yapılan bir süt ürünüdür. Laktik asit fermantasyonu ile elde edilen yoğurt, yoğurt bakterileri olarak bilinen canlı laktik asit bakterileri içermektedir. Yapılan araştırmalar bu canlı bakterilerin insan vücudu için birçok faydası olduğunu göstermektedir. Özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesinde olumlu etkileri olan yoğurt, içerisinde bulunan canlı bakteriler ile ince bağırsak üzerinde yaşayan faydalı bakterilerin azalmasını engeller.

Süt ve Süt Ürünleri Tüketmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

 

İnsan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan süt ve süt ürünlerinin birçok faydası olduğu gibi bazı zararları da bulunmaktadır. 


Süt ve süt ürünleri; yapısı itibariyle içerisinde bulundurduğu çok sayıda ve önemli fonksiyonlara sahip besin öğeleri ile insan vücuduna sağladığı faydalar oldukça fazladır. Büyüme ve gelişmeyi desteklemesi, içerisinde ki kalsiyum oranı ile özellikle kemik sağlığına olumlu etkileri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve  bir çok hastalığı önleyici etkisi süt ve süt ürünlerinin bilinen başlıca faydalarındandır. 


Süt ve süt ürünlerinin faydalarına kıyasla az oranda da olsa bazı zararları vardır. Süt yapısı itibariyle insanda hastalığa neden olabilecek zararlı organizmaların üreyip, yaşayabilmeleri için elverişli bir besindir. Brusella, tüberküloz. tifo ve sarılık gibi hastalıklar özellikle çiğ süt kullanımlarında insanlara geçebilmektedir. Bu yüzden süt veya süt ürünleri alırken tazelik, gerekli sağlık koşullarına uygunluğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Süt Ürünleri için Tıklayınız!

 

Süt ve Süt Ürünleri Besin Değerleri Nelerdir?

 

Süt ve süt ürünlerinin besin değerlerine bakacak olursak;
 

Süt: 100 gram sütün içeriğinde bulunan besinler şunlardır;
-Karbonhidrat : 4.7 g
- Protein : 3.3 g
- Yağ : 3.3 g
- A Vitamini : 126.0
- C Vitamini : 1.0 mg
- Potasyum : 152.0 mg
- Kalsiyum : 119.0 mg
- Demir : 0.1 mg

Peynir: 100 gram peynir içeriğinde bulunan besin değerleri şunlardır;
- peynirdeki yağ oranı kullanılan sütün yağ oranına göre değişmektedir.
-100 gram peynir yaklaşık 400 kaloridir.
- peynir yapımında kullanılan sütün değerlerine göre peynir içerisinde  yüksek miktarda protein, kalsiyum  ve özellikle A vitamini bulunmaktadır.

Tereyağ: 1 porsiyon tereyağ 30 gramdan oluşmaktadır. 226 kaloriye karşılık gelen 1 porsiyon tereyağında, özellikle yağda eriyen vitaminlerden olan A, E, d ve K vitaminlerinden bolca bulunur. Ayrıca selenyum, krom, bakır, çinko gibi antioksidan mineralleri de içermektedir.

Yoğurt: Tam yağlı 100 gram yoğurt yalnızca 4 gram karbonhidrat içermesi nedeniyle sağlıklı yiyeceklerin başında gelmektedir. Ayrıca yüksek protein ve sağlıklı yağ barındırması nedeniyle kolesterol oranı üzerinde dengeleyici özelliği vardır.


Süt ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalıdır?

 

Süt ve süt ürünleri mutlaka buzdolabına 0-4 derece arasında orjinal kabında veya kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığına uzun süre bekletilen süt ve süt ürünleri bozulabilir. Özellikle tereyağ sıcaklıktan, nemden ve havadan daha çabuk etkilenir ve daha çabuk bozulur.

 

Daha fazlası için Trakyadan Getir'i ziyaret etmeyi unutmayın!


 


 
Etiketler: süt, süt ürünleri, peynir, tereyağı, yumurta, yoğurt
Mart 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR