Trakya'nın Organik ve Yöresel Lezzetleri

Trakya'nın Organik ve Yöresel Lezzetleri

Trakya'nın Organik ve Yöresel Lezzetleri

Doğallığı tam anlamıyla yaşamak mı istiyorsunuz? O zaman Trakya’mıza hoş geldiniz. Yöresel tatları deneme ve Trakya’nın ruhunu yaşama fırsatı sizleri bekliyor. Bizimle doğal hayatın içinde olun ve bu mutluluğu paylaşın. Çünkü bizim için mutluluk yöresel lezzetlerimizi daha çok kişiyle paylaşmak. Bir anlamda emeğimizi ortaya koyarak yöresel hayatı sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz. Çünkü istediğimiz rafine ürünler değil rafine bir hayat sunmak! Sağlıksız her şeyden arınmış ve özüne dönmüş rafine bir hayat. 

Herkes gibi sizler de gündelik yaşamın getirdiği sağlıksız hayattan sıkıldınız değil mi? Günümüz piyasasında güvenilir ve organik gıda bulmak zorlaştı. Biz sizlere o güveni sağlıyoruz çünkü ürünlerimiz organik sertifikalı. Günümüzün doğallıktan uzak, toksik yaşantısından uzaklaşıp bizimle Trakya’nın yöresel ve organik lezzetlerini keşfedin.  Eskiden ninelerimiz peyniri, yağı, salçayı, turşuyu el emeği göz nuru geleneksel yöntemlerle yapardı. İşte bu tatları tekrar sizlere kavuşturmak için buradayız. Çiftliğimizden evinize uzanan yöresel hayat için hazır olun.  

Kahvaltılık Lezzet Önerileri

Özellikle bizim toplumumuz için kahvaltı paha biçilemezdir. Aile arasında yapılan kahvaltılar, bayram sabahı kahvaltıları çok değerlidir. Hele ki pazar kahvaltıları... Kahvaltımız dolu dolu, çeşitli ve sağlıklı ürünlerle olsun isteriz. 

Kahvaltınızın baş tacı sevdikleriniz için doğal ve organik ürünlerimizle tanışın. Kahvaltının demirbaşı peynirdir. Kırklareli paçal peyniri, Trakya eski kaşarı, Edirne yumuşak inek peyniri, Kırklareli keçi peyniri ve çeşit çeşit dil, örgü ve tulum peynirimizle sofranıza sağlık katın. Gemlik siyah zeytin, ızgara zeytin, tuzsuz kuru sele zeytin, yeşil zeytin Ayvalık toz kırma ve sevenlerine OTS organik siyah zeytin ezmesi ile kahvaltının tadını çıkartın. Şimdi geldik kahvaltınıza keyif katanlara. Organik Tadıbu kakaolu fındık ezmesi, fıstık severlere şekersiz, katkısız Pynut fıstık ezmesi, yer fıstığı ezmesi Bursa Gurme ve doğal Trakya çiçek balı kahvaltınıza keyif katar. Farklı tatlar arayanlara Güntepe süt reçeli, Köysel inek sütü reçeli, badem ezmesi. Bursa Gurme Organik ürünlerle kilo almadan tatlıya doyun. Kahvaltınıza Lütenitsa kahvaltılık sos, Gönen yöresel kahvaltılık sos ve Şarköy Çiftlik Edirne acı sos ile renk katın. Aynı zamanda Bir Yaşam yulaf ezme ile birbirinden lezzetli, pratik ve sağlıklı kahvaltılar da hazırlayabilirsiniz.

 

Kahvaltılık Lezzetler ve Faydaları

Organik ürünlerimizle her damak tadına hitap etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de en doğalını ve sağlıklısını sizlere sunuyoruz. Ayrıca organik sertifikamız dolayısıyla Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Bakanlığı’nın yetkilendirmiş olduğu sertifika kuruluşlarının her aşamada denetimiyle üretim yapıyoruz. Doğaya saygılıyız ve insan sağlığının önemini biliyoruz. Trakya’dan getirdiğimiz organik kahvaltılıklarımızla sağlık dolu bir sofra sunmayı amaçlıyoruz. Tüm ürünlerimiz gibi peynirlerimiz de katkı maddesizdir. Çoğunlukla çocuklarımızın doğal ürünler tüketmesini ve market gıdalarıyla haşır neşir olmamalarını istemekteyiz. Ancak süt ve süt ürünlerinden doğal yollarla üretilen peynirlerimiz sadece çocuklar için değil siz yetişkinler ve hamileler için de besleyici gıdalardır. Tüm peynirlerimiz yüksek kalsiyum oranlarıyla kırık ve çatlakların iyileşmesine ve çocuklarımızın kemik gelişimine katkı sağlar. Aynı zamanda kalp sorunlarında ve böbrek problemlerinde size fayda sağlar. Örneğin Kırklareli paçal peynirimizin ve Edirne yumuşak inek peynirimizin her kesime hitap ettiğimizden bahsetmiştik. Perhiz yapanlara ya da tuz sevmeyenlere yönelik tuzsuz peynirlerimiz de bulunmaktadır. Örneğin lor peyniri, şirden maya, süt ve kaya tuzundan üretilen tuzsuz dil peyniri, çeçil peyniri. Bu peynirler yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki kemik gelişimine, hafızanın kuvvetlenmesine fayda sağlar. Şeker hastalığına karşı korur. 

Organik olgunlaşmış zeytin ürünlerimiz, tek tek elle toplanarak el yapımı meşe fıçılarda, ev yapımı sirke ile fermente edilerek sizlere hazırlanır. Gelelim Lokman Hekim’in sağlık iksiri zeytinin faydalarına. Zeytin sindirimi kolaylaştırır, güçlü antioksidan içeren bir besin olduğu için vücudu toksinlerden arındırıp zehirlenmeye karşı korur. Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kolon kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda günde 3-5 tane zeytin yemenin mide ağrılarını azaltacağı söylenir.

Trakya’nın Istrancalar ormanlarında doğal ortamında yetişen meyve ve sebzelerden oluşan reçellerimiz ve ballarımız doğal yollardan tatlı ihtiyacınızı karşılar, diyabetiktir. Yumuşak tadı ve akışkan yapısıyla Trakya çiçek balı çocuklarınızın vazgeçilmezi olacak. Aynı zamanda antioksidan özelliğiyle hastalıklardan korur. Antiseptik özelliğiyle de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Doğal bir ateş düşürücüdür. Farklı tatlar arıyorsanız reçellerimize göz atabilirsiniz. Örneğin; Köysel karpuz reçeli, Köysel acı biber reçeli, Köysel çıtır kabak reçeli, Köysel ahlat reçeli gibi. Aynı zamanda tatlılarda sos olarak da kullanabileceğiniz süt reçellerimiz. tamamıyla organik ve katkısız olduğundan böbrek yetmezliği çeken diyabetik hastalar da kullanabilir ve diyetlerde tatlı krizlerinde sağlıklı bir alternatif olabilir. 

Trakya Tatları

Trakya’nın kendine has kültürüyle oluşan yıllar içinde kültleşmiş tatlarına göz atalım.

Trakya’ya özgü tatlardan Kavala kurabiyesi, Edirne’nin Osmanlı’dan günümüze uzanan lezzetlerindendir. Hamuru ay şeklinde kesilerek pişirilen ve pudra şekeri ile süslenen bir kurabiyedir. 

Trakya Ahmetbey doğal tahin helvası susamdan elde edilen tahinle yapılır.  Genellikle kışın tüketilen tahin, bağışıklığı güçlendirmede etkilidir ve vücuda enerji verir. 

Badem ezmesi, badem unu ve şeker kullanılarak yapılan Edirne’ye özgü bir tatlıdır. Yüksek oranda lif içerdiği için tok tutup güç veren bir besindir. Kalori değeri de düşük olduğu için diyet zamanları değerlendirilebilir. 

Trakya peynir helvası tuzsuz peynirden yapılan bir tatlı çeşididir. Kızartılmış versiyonu da bulunur. 

Nar aromalı duble fıstıklı lokum ve duble fıstıklı lokum olarak iki çeşit lokum Edirne’de üretilir.

Öncüller kızılcık şerbeti doğal ve katkısızdır. Kızılcık bol miktarda kalsiyum içermesiyle kemik hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Öncüller karadut suyu da güçlü antioksidan içerir. Bu yönüyle bağışıklık güçlendirici, kalp koruyucu etkileri vardır.

Bunların yanında Trakya’nın kaliteli kuruyemişleri de vardır. Örneğin Trakya yerli kabuklu kavrulmuş Meriç fıstığı, Edirne Meriç ilçesinde iyi tarım uygulamasına göre üretilir. Bolca B, E vitaminleri kalsiyum ve magnezyum içerir. Trakya yerli kabuklu içi esmer cevizi ise Edirne Keşan Yeşilköy’de iyi tarım uygulamasına göre üretilir ve sizlere sunulur.

Organik Yağlar

 

Organik yağlar, bitkilerden birtakım süreçler sonucu elde edilen yağ çeşitleridir. Bitkisel kaynaklı organik yağ örnekleri başta zeytinyağı olmak üzere mısır yağı, ayçiçeği yağı ve soya yağı ve benzeri şeklindedir. Organik yağlar çoğunlukla gıda sektöründe kullanılır. Karbonhidrat ve kolesterol içermeyen bitkisel yağların doymuş yağ oranı da düşüktür. Bir de bitkisel sıvı yağların hidrolize edilmesiyle elde edilen trans yağlar vardır. Örneğin margarin. Rafine gıdalarda da bu yağ çeşidi kullanılır. Bu yağ çeşitlerinin fazla kullanılması diyabet, yüksek kolesterol gibi birçok hastalığa kapı açar. 

Organik Yağ Kullanmanın Önemi 

 

Organik yağlar sağlık açısından önemlidir. Bitkisel yağlar, doymuş yağ oranı düşük olduğu için perhiz, diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından çoğunlukla kullanılır. En sağlıklı yağ türevi olarak bilinir. Hayvansal yağlar doymuş yağ oranı ile yıllardır tartışma konusu olmuştur. Ancak son araştırmalara göre hayvansal yağ tüketmenin vücut için çok önemli olduğu fakat aşırıya kaçılmaması söyleniyor. Örneğin hayvansal yağların yeteri kadar tüketilmediği durumlarda bağışıklık sisteminin zayıfladığı, deride çatlama ve kuruma olduğu araştırmalarla kanıtlanmış. Yanı sıra uzmanlar hayvansal yağ tüketiminin akciğer ve kalbimiz için önemli olduğunu söylemektedir. Ancak günümüzde evlerde ve rafine market gıdalarında trans yağ kullanılmaktadır. Bu yağ zamanla vücudumuza büyük oranda zarar verip çeşitli hastalıklara yol açar. Endüstriyel gıdaların sizi yavaş yavaş zehirlemesine izin vermeyin.  Rafine gıdaları değil rafine hayatı seçin. Katkısız Trakya yayık tereyağı ve soğuk sıkım Üstündağ Çiftliği organik sızma zeytin yağımızı tercih edebilirsiniz.

Bakliyat Ürünleri

 

İlk tohumlar toprağa atıldığından bu yana geçen binlerce yıldan beri bakliyat ürünleri yeri doldurulamayacak besinler olmuştur. Fasulye, mercimek, nohut bezelye ve börülce gibi yaş sebzelerin kurutulmuş tohumları ve bulgur, pirinç, demirhindi, yulaf, irmik gibi ürünler bakliyat grubuna girer. Bakliyatlar karbonhidrat ve protein ağırlıkları açısından önemli bir gıda grubudur.  Yanı sıra bakliyat ürünleri vücudumuz için gerekli birçok şeyi daha barındırır. Örneğin kırmızı mercimek b vitaminleri, demir ve fosfat içerir. Kan yapıcıdır ve sindirimi kolaylaştırır. Nohut ise A, C, K, ve E vitaminlerini barındırır. Besin değeri çok yüksektir ve cildi yaşlanmaya karşı korur. Şüphesiz ki bakliyatlardan bu vitaminleri ve yeterli besin değerini almak ve yemeklerin gerçek lezzeti için organik tohum çok önemlidir. Organik tohum genetiğiyle oynanmamış olan tohumdur. Biz tüm bakliyatlarımızı ve unlarımızı tarım ilacı olmadan organik tohumdan elde ediyoruz ve faaliyetlerimiz düzenli olarak denetleniyor. Çünkü geleceğimizi, geleceğinizi önemsiyoruz ve sağlıkla dolu yarınlar istiyoruz.

Bakliyatlar Nasıl Saklanmalıdır?

Bakliyatlar sıcaklığa ve neme duyarlıdır. Eğer böyle bir ortamda uzun süre bekletilirlerse maalesef böceklenirler. O yüzden bakliyatlarınızı ve hatta unlarınızı saklama kaplarında saklamalısınız. Vakumlu saklama kaplarını bu konuda daha iyi olduğu için tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu kavanozları ışık almayan ve serin bir yerde muhafaza ederseniz ömrünü uzatmış olursunuz. 

Püf Nokta: Bakliyatlarınızı saklayacağınız kaba, poşete birkaç adet defne yaprağı koymak böceklenmesini engelleyecektir. Bu da atalarımızdan bize miras bir bilgidir.

Yöresel Lezzetler

Yöresel lezzetler denince bizim aklımıza hemen Trakya’mız gelir. Badem kurabiyesinden tutun hardaliyesine kadar bir başkadır Trakya’nın lezzetleri. Hardaliye Kırklareli’ne özgü üzüm çekirdeği ile ezildikten sonra içine siyah hardal tohumu ve vişne ilave edilen mayhoş bir geleneksel içecektir. Eğer yolunuz Kırklareli’ne düşerse Hardaliye Evi’ne gitmenizi de tavsiye ederiz.  Otantik, güzel bir yerdir ve küçük de bir kütüphanesi vardır. 

Yöresel lezzetler yaşatılması ve geleceğe aktarılması gereken değerlerdir. Biz de bir nebze buna destek olmak, yöresel lezzetlerimizle sağlıklı hayatı yakalamak için çalışıyoruz.

Lezzetlerin Püf Noktaları Nelerdir?

Lezzetlerin en önemli püf noktası organik ve yerinden olmasıdır. Örneğin en lezzetli Amasya elması nerede yenir? Amasya’da. Çünkü toprağı, havası, suyu oradadır. Onu lezzetli yapan bunlardır. Kırklareli Sert İnek Peyniri o bölgenin otları ile beslenen koyun, keçi, inek sütünden yapılır ve gerçek lezzeti böyle oluşur. Diğer yörelerde elde edilen süt ile yapılan peynirlerle arasında, renk, koku, tat farkının sebebi budur. 

Bakliyatlar ile yapılan yemeklerde de en önemli faktör tohumdur. Organik olan tohumla yapılan yemeklerle organik olmayan tohumla yapılan yemekler arasında lezzet olarak çok fark oluşur. O yüzden tohumlarımızın organik olmasına özen gösteriyor ve müşterilerimiz için sunduğumuz farklı tatları ait olduğu yörelerinden getirtiyoruz.

Sizde Trakyadan Getir’i ziyaret ederek doğal, organik ve uygun fiyatlı ürünlerimiz ile sevdikleriniz ve sizin için daha sağlıklı bir yaşamın temellerini atabilirsiniz.



 
Etiketler: Trakya lezzetleri, peynir, Trakya peyniri, karadut suyu, pekmez, Karaağaç biber, Edirne biberi, kavala kurabiyesi, peynir helvası, zeytinyağı, zeytin, yöresel, organik ürün, kuruyemiş, beyaz peynir, eski kaşar, kaşar peyniri, tulum peynir, kahvaltılık, kurabiye, lokum, peynir helvası, bakliyat, karadut
Şubat 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR