Kırmızı Pirinç Faydaları Nelerdir? Kırmızı Pirinç Tarifi

Kırmızı Pirinç Faydaları Nelerdir? Kırmızı Pirinç Tarifi

Kırmızı Pirinç Faydaları Nelerdir? Kırmızı Pirinç Pilavı Tarifi

 

Faydaları saymakla bitmeyen kırmızı pirinç, diğer adı ile kızıl pirincin yanı sıra beyaz pirinç oldukça bilinmektedir. Pirinç veya bilinen diğer adı ile çeltik, dünyada mısır ve buğdaydan sonra ekimi en fazla yapılan gıda ürünüdür. Pirinç aynı zamanda dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede oldukça önemli bir yere sahiptir ve çeşitli şekillerde tüketilen önemli bir besin kaynağıdır. Çin başta olmak üzere çoğu ülkenin başlıca besin ürünü olan ve dünyanın en çok tüketilen besinlerinden biri olan pirincin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Pirinç çeşitlerinden bazıları ise şunlar;

 

  • Arborio Pirinci
  • Baldo Pirinç
  • Jasmine Pirinç
  • Kepekli Pirinç
  • Siyah Pirinç
  • Kırmızı Pirinç

 

Pirincin uzunluğuna, sahip olduğu aromalara veya renklerine göre ya da yetiştirildikleri bölgeye göre daha farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu yazımızda ise dünyada kullanımı oldukça yaygın olsa da ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlayan kırmızı pirinç hakkında bilgiler ve kırmızı pirinç ile yapacağınız kırmızı pirinç pilavı tarifini vereceğiz.

Kırmızı Pirinç Satın Almak İçin Tıklayın!

 

 

Kırmızı Pirinç Nedir?

 

Ülkemizde kullanımı pek yaygın olmasa da insan sağlığı üzerinde ki olumlu etkileri sayesinde dünyada büyük bir öneme sahip olan kırmızı pirinç daha çok Himalaya Dağları‘nda yetiştirilmektedir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı hayatın giderek önem kazanmasıyla ülkemizde de tüketilmeye başlamıştır. 

 

Beyaz pirince oranla çok daha sağlıklı olduğu bilinen kırmızı pirinç tat ve koku olarak da beyaz pirinçten oldukça farklı özelliklere sahiptir. 

 

 

Kırmızı Pirinç Besin Değeri Nedir?

 

Kırmızı pirincin en önemli özelliği glisemik indeksinin düşük olması. Glisemik indeksinin düşük olan kırmızı pirinç daha uzun süre tokluk hissi vererek acıkmayı geciktirir. Beyaz pirincin aksine kırmızın pirincin içeriğinde bol miktarda demir, fosfor ve B vitamini bulunmaktadır. Ayrıca kırmızı pirincin içerisinde asla yağ veya karbonhidrat gibi besin öğeleri yer almamaktadır. Bütün bu özellikleri sayesinde kırmızı pirinç, beyaz pirince göre daha sağlıklıdır diyebiliriz. 

 

 

Kırmızı Pirinç Faydaları Nelerdir?

 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kırmızı pirincin, beyaz pirincin aksine birçok faydası bulunuyor. Bu faydalardan bazıları ise şunlar;

 

  • Kırmızı pirinç kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kötü huylu kolesterolün iyileşmesini sağlar. 
  • Şeker, kalp ya da tansiyon hastaları için beyaz pirinç tüketmek ne kadar zararlı ise kırmızı pirinç sahip olduğu besin değerleri ile bir o kadar faydalıdır. 
  • İçerisinde bulunan antosiyanin maddesi sayesinde insan vücudu için zararlı olan maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, atılmasını hızlandırır. 
  • Kırmızı pirinç tam anlamıyla bir vitamin deposudur. İçeriğinde bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Özellikle küçük yaşta ki çocukların gelişimi destekleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Kırmızı pirinç içerisinde yağ ve karbonhidrat bulunmaz. Bu da özellikle diyet uygulayanların ya da şeker hastalığını olanların kullanımı için uygundur.
  • Yapılan araştırmalara göre kırmızı pirinç sinir, şeker ve kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor. Uzmanlar bu konularda sıkıntıları olanların kırmızı pirinç tüketmeleri gerektiğini özellikle vurguluyor. 
  • Beyaz pirincin aksine kırmızı pirinç lif açısından da oldukça zengindir. Lif oranı yüksek buğdaygillerden biri olan bulguru tüketmek istemeyenler için kırmızı mercimek en iyi alternatiflerden biri.
  •  

Bütün bu faydalarının yanı sıra kırmızı pirincin en önemli özelliği ise yüksek antioksidan içermesidir. Flavonoid antioksidanlarla dolu olan kırmızı pirinç vücutta ki iltihaplanmaları azaltabilir ve vücutta gezinen serbest radikallerin kontrol altında tutulmasında yardımcı olur.  

 

İlginizi Çekebilir: https://www.trakyadangetir.com/blog/icerik/sertifikali-organik-urunler

 

 

Kırmızı Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Kırmızı pirinç pilavı tıpkı beyaz pirinç gibi yapılmaktadır. Farklı olan tek şey ise beyaz pirinç nişastayı temizlemek için kullanılırken kırmızı pilavda pirincin rengini açmak için bol su ile yıkanmalıdır. 

 

Kırmızı pirinç pilavı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 su bardağı kırmızı pirinç, 2 su bardağı sıcak su ve isteğinize göre zeytinyağı veya tereyağı. 

 

Öncelikle kırmızı pirinci bol su ile yıkadıktan sonra yaklaşık yarım saat suda bekletin. Sonrasında suyunu süzüp tekrar bolca yıkayın. Pilav tenceresine yağınızı ekledikten sonra pirinci ve istiyorsanız tuzunuzu da ekleyerek biraz karıştırın. Üzerine 2 bardak sıcak suyunuzu da ekledikten sonra kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alın ve 15 dakika kadar daha kapağını açmadan bekleyin. Sonra servis yapın.  

 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla kırmızı pirinç nedir, kırmızı pirinç besin değeri nedir ve faydaları nelerdir ile kırmızı pirinç pilavı nasıl yapılır sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur! Kırmızı pirinç ürünleri satın  alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.


 
Etiketler: kırmızı pirinç, kırmızı pirinç faydaları, kırmızı pirinç pilavı, kırmızı pirinç nedir
Mayıs 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR