Sağlıklı 5 Kuruyemiş ve Faydaları!

Sağlıklı 5 Kuruyemiş ve Faydaları!

Kuruyemiş Tüketmenin Faydaları

Kuruyemiş, insan vücudu için oldukça yararlı atıştırmalıklardandır. İçerisindeki yağ oranı yüksek olmasına rağmen, yağların sağlıklı olması sebebiyle günlük yaşamda çok sık tercih edilmektedir. Ayrıca yoğun lif ve protein kaynağı olan kuruyemiş, günlük yaşamlarında insanlar için vitamin ve mineral açısından oldukça önemlidir. Kuruyemişler içerisinde bulunan birçok vitamin, yağ ve protein ile günlük ihtiyacının bir kısmını karşılarlar. 

Kuruyemiş tüketmenin faydalarını sıralamak gerekirse;

  • Beyin sağlığı açısından çok yararlıdır
  • Kalp krizi riskini azaltır
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Yaşlanma etkilerini geciktirir ve azaltır
  • Cildi güzelleştirir.
  • Kanserle savaşta önemli bir besindir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Diyabete karşı savaşır.
  • Damar sertliğini önler.

Kuruyemişlerin her birinde ayrı ayrı besin değerleri bulunur. Tüketim konusunda aşırıya kaçılmaması ise oldukça önemlidir. Günlük olarak önerilen tüketim miktarı kişiden kişiye değişebildiği gibi, her gün ortalama olarak 30- 60 gram arası tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir?

Günün en sağlıklı ve besleyici atıştırmalık çeşitlerinden biri olan kuruyemişlerin birçok hastalığa karşı önemli bir savunma kalkanı oluşturduğu da  bilinmektedir. Günlük beslenmede yeteri kadar tüketilirse, kilo vermeye dahi yardımcı olabilmektedirler. 

Keyifli akşamların vazgeçilmezleri arasında olan bu besinler, çiğ ve kavrulmuş olarak da tercih edilebilir. Çiğ olan kuruyemişler, kavrulmuş olanlara göre daha faydalı ve daha zengin besin değerlerine sahip olduğundan, özellikle diyet yapan ve kilo kontrolüne dikkat eden kişilerde daha sık tercih edilmektedir.

Bu mucizevi atıştırmalıkların; badem, ceviz, fıstık, fındık, kaju, kuru üzüm, kuru incir, ay çekirdeği gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu kuruyemişler bazıları, kuru, çiğ, kavrulmuş, toz, kabuklu halde tercih edilmektedir. 

Günün her saatinde tercih edilebilecek bu besinler, günlük öğünlerde, yemeklerde ve tatlılarda dahil kullanılabilir. Özellikle pasta, kek, kurabiye gibi tatlılarda lezzetlerini ön plana çıkararak yoğun bir damak zevki yaşatır.

İlginizi Çekebilir: Kuruyemiş Çeşitleri

Kuruyemiş Tüketmenin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Kuruyemişler; gün içerisinde çok sık tüketilen ve her insanın vazgeçilmezleri arasında olan besinlerdir. Bununla birlikte birçok mecrada zararlı ve kilo aldırdığı yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu da belirtmek gerekir. Gün içerisinde yeterli ve sık miktarda tüketildiğinde birçok hastalığa önceden önlem alınarak, bağışıklığı ve sindirimi güçlendirdiği bilinmektedir.

Özellikle gün içerisinde belli aralıklarda tüketilen bir avuç fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerle, hem zinde kalmaya yardımcı olunur hem de tokluk hissi yaratarak kilo yakımını hızlandırır. Birçok diyetisyenin de günlük ve haftalık diyet menülerinde ara öğün olarak yer verdiği bu besinler, özellikle çiğ olarak tüketildiğinde, lipaz enzimleri sayesinde yağ yakımına katkı sağlar. Ayrıca çiğ kuruyemiş, işlenmiş olanlara nazaran daha az tuzlu olduğu için de, özellikle kolesterol problemi olan kişiler tarafından daha sık tüketilmelidir. 

Bunun dışında, tahin ve susam gibi kuruyemişler, kadınlarda östrojen hormonu salgılanmasına katkıda bulunduğundan dolayı, özellikle yeni doğum yapmış kadınlarda, anne sütü oranının da bir hayli artmasına yardımcı olmaktadır.

En Faydalı Kuruyemişler Hangileridir?

Kişilerin günlük besin tüketiminde en lezzetli ara öğünlerinden biri olan kuruyemişler, lezzetli oldukları bir o kadar da faydalı ve zengin besin değerine sahiptir. Kuruyemişler, sağladıkları faydalara göre ve uzmanlar tarafından belirtilen ölçülerde tüketilirse, vücuttaki birçok hastalıkla mücadele edebilir. Bu faydaların bazılarından kısaca bahsedecek olursak;

Badem: Vücut yorgunluğunu gidererek, dinginlik ve ferahlık sağlar. Böbrekte bulunan ağrıları dindirir ve böbrek yollarındaki iltihaplanmalara karşı savaşır.

Ceviz: Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltteki kırışıklıkları engeller.

Hurma: Damar tıkanıklığını önler. Demir eksikliğinin azalmasına yardımcı olur ve tansiyonu dengeler.

Kuru Kayısı: En önemli potasyum kaynaklarından biridir. Demir bakımından en zengin gıdalar arasındadır.

Kuru İncir: Hücre yenilenmesini sağlar ve birçok vitamini içinde barındırır.

Trakyadan getir ekibi olarak bu yazımızda kuruyemiş tüketmenin faydaları, kuruyemiş çeşitleri, kuruyemiş tüketmenin bilinmeyen faydaları ve en faydalı kuruyemişler hakkındaki sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Umuyoruz ki faydalı bir içerik olmuştur. Daha detaylı bilgi almak ve farklı ürünler için sayfamıza göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Trakya'nın Organik ve Yöresel Lezzetleri



 

Etiketler: kuruyemiş, kuruyemiş faydaları, meriç fıstığı, fıstık, ceviz, ceviziçi, kayısı, incir, badem, hurma,
Şubat 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR