Trakya Tatları Hakkında Bilgiler

Trakya Tatları Hakkında Bilgiler

Trakya Tatları Hakkında Bilgiler

 

Trakya’nın serüveni yüzyıllardır devam ediyor. Coğrafyası ve toprak yapısı da yıllar içinde farklılık göstererek kendine has bir oluşum ortaya koyduğunu bize tatlarıyla göstermektedir. Trakya tatları hakkında öncelikle otantik bir lezzet olan karadut suyu ve faydalarından, ardından tadı damakta kalan tahin helvasından söz edeceğiz. Trakya tatları demişken peynirlerini anlatmasak olmaz. Bu peynirlerin helvası da ayrı bir lezzete sahip olur. Ayrıca Trakya tarhasını nasıl hazırlayacağınız ve hardaliyenin sağladığı faydaları öğrenmek için okumaya devam etmenizi tavsiye ediyoruz. Trakya tatları hakkında bilmek isteyeceklerinizi sizin için özetledik. Keyifli okumalar dileriz.

 

 

1. Karadut Suyu

 

Lezzetiyle adından oldukça söz ettiren karadut suyu, tam bir vitamin ve mineral deposu olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. İçerisinde C, A, E ve K vitaminlerini bolca barındırır. Ayrıca bakır, demir, çinko, selenyum, magnezyum ve yanında beta karoten gibi mineralleri de sağlayarak yüksek bir besin değeri ortaya çıkarır. Vücuda bolca enerji sağlar bu sayede daha zinde bir gün geçirmenize yardımcı olmaktadır.

Bazı insanlar karadutun pekmezini, şurubunu ya da doğrudan sıkım yapıp suyunu elde edip, o şekilde muhafaza etmeyi tercih ederler. Satın aldığınız karadutu doğrudan dolapta saklayıp ardından tüketmek için çıkarıldığında sulanma yapabileceğinden yukarıdaki işlemlerle daha uzun ömürlü kullanım sağlayıp dilediğiniz gibi tüketmeniz sizin için en doğrusu olucaktır. 

 

 

1.1 Karadut Suyu Faydaları

 

Karadut suyunun saymakla bitmeyen faydalarından ilki içerisindeki antioksidanlar ve vitaminlerle bağışıklık sistemine yaptığı katkı olacaktır. Aynı zamanda halsizliği ortadan kaldırmaya da oldukça yardımcıdır. Flavonoid adındaki antioksidan maddesi ile kalp sağlığı üzerinde olumlu etki yaptığı da bilinmektedir. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde oynadığı rol ile kabızlık sorununa çare olmaktadır. Bununla birlikte içerisindeki bolca demir gibi mineralle kan hücrelerinin yenilemesini de sağlar. Son olarak barındırdığı potasyum ile diyabet ile mücadelede doğal bir denge sağlaması söz konusudur. 

Karadut suyunun vücuttaki faydaları dışında cilt üzerinde de pek çok faydaya sahiptir. Cildin daha canlı gözükmesini sağlar. Cildi besleyerek kırışıkları önler bu sayede yaptığı gençleştirici etki ile yaşlanma karşıdı bir üründür. Karadut suyu tüketen bir kişinin ciltteki kolajen üretimi artacak ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır.

 

 

2. Tahin Helvası ve Çeşitleri

 

Tahin helvası adı üzerinde tahinden yapılmakta ve tahin de susam bitkisinden üretildiği için susamın tüm besleyici yapısını bünyesinde barındırmaktadır. Bununla birlikte helva tok tutucu özelliği ile tahin helvasını da doyurucu bir ürün yapmaktadır. Türk mutfağının oldukça önemli ve vazgeçilmez tatlılarından birisidir. Birçok farklı çeşidi ile geniş bir yelpaze sunan tahin helvası, özellikle çocukların tüketmesi yönünde tavsiye edilmektedir. Bu bağlamda genelde yöresel olarak üretilen sade tahin helvası en çok tüketilen çeşididir. İsterseniz çayın ve kahvenin yanında isterseniz tatlılarınızın içinde sade tahin helvasını kullanabilirsiniz. İçerisinde hiçbir katkı maddesi ve koruyucu bulunmamaktadır.

Ayrıca tahin helvasının tüketimi daha kolay olan ya da tercihinize göre seçebileceğiniz kakaolu, fıstıklı, fındıklı, cevizli ve bademli çeşitleri mevcuttur. Damak tadınıza hitap eden ürün çeşidi sizi bekliyor olacak. Aynı zamanda bir diğer çeşit olan yazlık helvadan da söz etmek gerekmektedir. En sevilen çeşitlerden biri olan bu ürün, tahin helvasının farklı tatlarla karıştırılması sonucu yapılır.

 

 

2.1 Tahin Helvası Faydaları

 

Tahin helvası öncelikle enerji deposu olmasıyla günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıda tüketilmesi önerilir. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlık için pek faydası bulunmasının yanı sıra yapımında kullanılan çöven özü ile de bağışıklık sistemi üzerinde olumlu rol oynamaktadır. Bu sayede bulaşıcı hastalıkların giderilmesi hatta yakalanma olasılığını da düşüren bir besindir. Susamın antioksidan içeriğiyle kansere karşı koruma sağlaması mümkündür. Aynı zamanda kalp ve damar sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur.

Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir etkisi mevcuttur. İçerisinde bulunan kalsiyum ve protein ile kemiklerin gelişimi de katkıda bulunmaktadır. İçerdiği lesitin maddesi ile vücutun daha güçlü bir bünyeye sahip olmasını sağlar. Kolajen üretimini hızlandırarak hücrelerin yenilenmesini ve daha sağlıklı şekilde gelişmesini destekler. Bununla birlikte Egzama ve Sedef gibi cilt hastalıklarına karşı dermatologlar tarafından tüketimi tavsiye edilmektedir.

 

 

3. Trakya Peynir Çeşitleri

 

Trakya’nın tatlarını anlattığımız bu yazıda peynirlerinden söz etmezsek olmaz. Ülkemizin damak tadına büyük katkıları olan bu bölgenin peynir çeşitlerinden ilki beyaz peynirlerdir. Koyun, keçi ve inek sütünden üretilen bu peynirler sert ve yumuşak olarak damak tadınıza göre ayrılıyor. Edirne’de üretimi yapılan beyaz peynir daha fazla ün kazanmıştır. Nedeni olarak da yöresel olarak yetişen otları tüketen hayvanların sütünün aromasında ve tadındaki lezzette saklı olduğu gösterilir.

İkinci sırada taze kaşar peynirleri yer almaktadır. Her yaştan insanın severek tükettiği kaşar peynirleri yine Edirne yöresindeki ineklerin sütünden üretilmektedir. Kolay şekilde dilimlenmesi ve lezzetiyle de tüketimi daha popüler hale gelmiştir. Aksine tüketimi belirli bir kitle tarafından yapılan ve yarı sert üretimi olan eski kaşar peynirlerden de söz etmek gerekir. Trakya bölgesinin koyun ve inek sütlerinden imal edilmektedir. Ayrıca özellikle Kırklareli yöresine ait kendine has bir lezzet olan paçal peyniri de inek, koyun ve keçinin sütlerinin belirli oranda katılmasıyla üretilen bir peynir çeşididir.

 

 

3.1 Trakya'nın Peynir Çeşitlerinin Faydaları ve Özellikleri

 

Peynirler kahvatıların ve günlük yaşamın vazgeçilmezlerindendir. Yüksek besin değerleriyle her yaştan bireyin tüketmesi sağlıklı beslenme yönünden oldukça gereklidir. Beyaz peynir protein, kalsiyum ve B vitaminleri açısındam zengin bir yiyecektir. Ayrıca içerisinde yer alan özelikle A vitamininin yanı sıra C, D, E ve K vitaminleri ile de çok yönlü bir besin değeri sunar. Tüm bunlarla birlikte kemik gelişiminde, diş sağlığında ve hafıza yönünden türlü faydalar sağlamaktadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını tek başına karşıyalabilecek düzeydedir. Kalp ve sinir hastalıklarına olumlu etki yapar.

Kilo vermek isteyen bireylerin peynirle diyet yapmaları tavsiye edilir. Yüksek tansiyon ve kolestorele de iyi gelmektedir. Ayrıca sindirim sistemi ve cildin üzerinde de pek çok fayda sağlamaktadır. Doğal bir antioksidan görevi gören taze kaşar peyniri de mikroplardan korunma olanağı sağlar.

 

 

4. Peynir Helvası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Tüketilmesi çok eski zamanlara dayanan, Trakya ve diğer bölgelerde yapımıyla meşhur olan peynir helvası mutlaka tadına bakmanız gereken bir ayrı lezzettir. Türk mutfağıyla özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle süt ürünleriyle meşhur olan Trakya’da bu helva çeşidi inek ve koyun sütleri kullanılarak yapılır. Peynir helvasının 100 gramında 221 kcal kalori bulunmaktadır. Yaklaşık 82 gr karbonhidrat ve 13 gr proteini içerisinde barındırır. Ayrıca A ve C vitamini, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir. Bunlarla birlikte peynir helvasında yağ, un ve şeker de bulunduğundan kalorisi yüksek bir tatlı çeşididir. 

Yapımı da oldukça basit olan bu tatlıya ilk olarak yağ eriterek ve içerisine eklenen irmiğin rengi dönene kadar pişirerek başlanır. Ardından şeker koyularak karıştırılır ve kaynar su ile bu işleme devam edilir. Son olarak iri şekilde kesilen peynirler ilave edilir ve eridiklerinde peynir helvanız hazır olmuş olacaktır.

 

 

5. Trakya Tarhanası

 

Kış aylarının vazgeçilmezi ve kahvaltıların besleyici çorbası olarak tanınan tarhana, Trakya bölgesinin vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Trakya tarhanası pembe rengi ve kıvamıyla diğer bölgelerinkinden farklıdır. Yazın son aylarından sonbaharın ilk aylarına kadar olgunlaşmış kırmızı biberin kışlık olarak hazırlanması ve kurutulmasıyla yapılır. Hazırlanan bu kışlık biberler nemden ve güneş ışığından uzak kalması gerektiğinden serin bir yerde bekletilmelidir. İçerisinde genelde taze kırmızı biber, tam buğday unu, kuru soğan, ekşi maya, süzme yoğurt ve tuz bulunur. Acı tatlar da içerisinde yoğun olan bu çeşide diğer bir adıyla toz tarhana denmektedir.

Özellikle kış aylarda yaşanılan soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara koruma görevi görmektedir. Ayrıca A ve B vitaminlerinin varlığıyla kanseri önleyici bir etkide bulunur. Beyin sağlığını koruması, yorgunluğu gidermesi ve toksinleri dışa atımını sağlaması da diğer faydaları olarak belirtilmelidir.

 

 

5.1 Trakya Tarhanası Kaç Gün Bekletilir? Nasıl Pişirilir?

 

Trakya tarhanası gerekli malzemelerle karıştırılıp toz haline getirildikten sonra ortalama 10-15 gün arası bekletilmeye bırakılır. Serin bir yerde bekletilen tarhana bu şekilde kıvamına ulaşmış olur.

Pişirme aşamasında ise elde ettiğiniz toz tarhana ile birlikte su, tereyağı, domates salçası, tuz ve karabiber birlikte kullanılır. Toz tarhana bir su bardağı içinde erimeye bırakılır. 3-4 saat bekletilirse eğer tam istenilen kıvama ulaşacaktır. Daha sonra eritilen tereyağının içine salça ilave edilir ve kavurulur. Su da ilave edildikten sonra kaynamadan önce tarhanayı eklemeniz gerekir. Tuz ilave edilir ve sürekli karıştırarak kaynaması beklenir. Kaynama noktasında altı kısılır ve kapağı kapatılır. 5 dakika daha bu şekilde pişirilir ve afiyetle tüketmeye hazır hale gelir.

 

 

6. Hardaliye

 

Trakya’ya özgü bir içecek olan hardaliye, bölgenin üzümlerinden geleneksel yollarla üretilmesi ile meşhurdur. Özellikle tadı ve ferahlatıcı bir alkolsüz içecek olmasıyla da adından çokca söz ettirmiştir. Olgunlaşmış yaş üzümlerden üretildiği gibi ilave su ve şeker de kullanılmamaktadır. Yapılma zamanı yaş üzümlerin bağbozumu olan Ekim ve Kasım aylarına denk gelmektedir. Üzüm şırasının şaraba dönüşmemesi için içerisine eklenen siyah hardal tohumu ile mayalanması sonucu ortaya çıkmıştır. Siyah hardal tohumunun kullanımı ile de alkol oluşumu engellenmektedir. Bununla birlikte içerisinde üzüm, üzüm şırası ve siyah hardal tohumunun yanı sıra vişne yaprağı ile şıra tozu da bulunur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ne yaptığı ziyarette hardaliyeyi çok beğendiği ve milli içecek olarak yaygınlaştırılmasını istediği söylenmektedir. Günlük olarak tavsiye edilen iki su bardağını tüketerek ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

6.1 Hardaliye'nin Faydaları

 

Hardaliye’nin lezzeti ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra pek çok fayda sağladığı da bilinmektedir. Cilt üzerinde hücre yenilenmesini hızlandırır ve canlılık kazanmasını sağlar. Bu sayede yaşlılık belirtilerini minumuma indirerek geciktirme görevi görür. İçerisinde yer alan bolca C ve E vitaminleri ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Ayrıca barındırdığı antioksidanla da bunu destekleyici özellik sunar. Kan yapıcı özelliği ile anemi gibi hastalığı bulunan bireylerin tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunların dışında kolestrolü düşürdüğü ve üzümün içerisinde yer alan polifenoller ile tansiyonu düşürücü etkiler yaptığı da eklenmelidir.

Bir fermantasyon işlemi sonucunda ortaya çıkan hardaliye, bu özelliği ile mikrobik hastalıklardan korunmayı da sağlar. İçerisindeki potasyum ve kalsiyum mineralleri ile kemik gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca hardaliye tüketimi ile kan oluşumunuzu arttırabilir hem kendinize hem de gebeler için bebeklerinize çokca mineral kazandırabilirsiniz.



 
Etiketler: trakya tatları, hardaliye, helva, tahin helvası, peynir, peynir helvası, edirne peyniri, peynir çeşitleri, karadut suyu, tarhana
Mayıs 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR